La declinación cero Extensió Universitària Facultat de Ciències

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Centres
Logo Extensió Universitària Facultat de Ciències   Extensió Universitària Facultat de Ciències
Extensió Universitària Facultat de Ciències

La declinación cero

 

Ponent: Enrique Aparicio Arias, professor del Departament del Departament d'Expressió Gràfica i Cartografia de la UA i membre de l'Associació Universitària d'Astronomia ASTROINGEO.

Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

Tindrà lloc en la Plaza Miguel Hernández (entre les facultats de Ciències i Filosofia i Lletres), amb explicacions d'Enrique Aparicio sobre el comiat del triangle d'estiu format per les constel·lacions del Cigne, Àguila i Lira. Observació de Mart i la Lluna.

Des del 2015 la província d'Alacant es troba en posició de ser rebuda pel solape que produirà l'eix vertical que conté al NM amb l'eix vertical que conté el Nord vertader (NV) o Nord Geogràfic (NG), per la qual cosa la declinació en una data determinada passarà de ser Occidental (Oest) a ser Oriental (Aquest), ja que tots dos eixos coincideixen en aqueix moment i la seua declinació serà zero per uns segons, a partir de llavors, la declinació magnètica pansa a ser Oriental. Aquest fenomen podem comprovar-ho a través de la pàgina web de l'Institut Geogràfic Nacional, concretament en dades geomagnètiques, i calcular la declinació per a una data determinada.

Any rere any la declinació magnètica va disminuint a raó aproximada d'uns 7 minuts per any en sentit cap a l'Est depenent de la seua ubicació (latitud i longitud). Així per exemple, Denia, va creuar pel zero al maig 2015 i concretament el dia 26 de Maig 2015 la seua declinació magnètica era Oest (W) i l'endemà 27 la declinació era Aquest (I); Denia té la particularitat de trobar-se a la dreta del meridià de Greenwich pel que ens avisa que prompte la resta de la província d'Alacant li tocaria travessar pel zero.

Veure més ...