Professorat i col·laboradors externs de la vuitena edició del Màster Estudis de la Facultat de Ciències

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Centres
Logo Estudis de la Facultat de Ciències   Estudis de la Facultat de Ciències
Estudis de la Facultat de Ciències

Professorat i col·laboradors externs de la vuitena edició del Màster

Col·laboradors externs

Professorat de la Universitat d'Alacant

 

 

Juan L. Alegret

PhD in Social Antropology, Universitat Autònoma de Barcelona; and PhD. Program on maritime issues, Université Laval (Québec). Teacher at Universitat Centroamericana-Managua (1985-6), Universitat Autònoma- Barcelona (1988-2000), Universitat de Girona (2001).

Fishermen associations, Fisheries management, Fisheries and Maritime heritage and History of Fisheries in Catalonia (Spain). Director of the Chair of Martime Studies - Universitat de Girona - Palamós. Director of the Social Group Studies of Maritime Fisheries of the Universitat de Girona. Adviser of the Museu de la Pesca and Espai del Peix. Palamós.

 

 

Eduardo Balguerías Guerra

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de la Llacuna (Tenerife) i Premi Extraordinari de Doctorat pel mateix centre universitari.

Des de l'any 1989 forma part de l'Administració General de l'Estat, on ha exercit, entre uns altres, el càrrec d'investigador Cap del Programa "Avaluació dels recursos pesquers de l'Atlàntic Centre Oriental", dins de l'Institut Español d'Oceanografia. Des de 2008 fins a juny de 2010 va exercir com a sotsdirector general de Recerca del citat organisme públic de recerca, en el qual ha desenvolupat principalment línies d'investigació relacionades amb l'avaluació i gestió de recursos vius marins renovables, la biologia pesquera i l'ecologia marina. Actualment ocupa el lloc de director de l'IEO.

 

 

 

Bernardo M. Basurco de Lara

Llicenciatura (1985) i Doctorat (1990) en Veterinària en patologia de peixos per la Universitat Complutense de Madrid, amb estades posdoctorales (1990-1994) en la Universitat de Califòrnia, Davis, i en l'INRA, Jouy-en-Josas, França.

Des de gener de 1995 exerceix les funcions d'administrador (coordinador) de l'Àrea de Pesca i Aqüicultura en el IAMZ-CIHEAM.

Des de la seua incorporació al CIHEAM ha ampliat la formació a altres aspectes de l'aqüicultura i de la gestió pesquera, fonamentalment mitjançant l'organització de cursos internacionals tant en aspectes tècnics com a socioeconòmics. Entre les seues comeses es troba, també, la coordinació de programes de postgrau, xarxes, jornades tècniques, publicacions i estudis tècnics. Ha publicat diversos articles en revistes, capítols de llibres, ponències i comunicacions en congressos nacionals i internacionals.

Del 2002 al 2004 va participar com a membre del Comité de direcció de la Societat Europea d'Aqüicultura (EAS). Actualment, des d'octubre de 2015, és president de la Societat Espanyola d'Aqüicultura (SIGA).

 

 

 

José María Bellido

Bellido holds a B Sc and a PhD in Marine Science from the University of Aberdeen, Scotland (2002). He is a researcher at the Spanish Institute of Oceanography in Murcia, and works in the Mediterranean pelagic resources team, where he is currently doing spatial modelling and estoc assessment and research on bycatches and discards.

 

 

 

Isabella Bitetto

Isabella Bitetto has a permanent position as researcher at COISPA (www.coispa.it ) since 2009. She has a University degree in applied mathematics on stochastic discrete time models. She has participated in the development of fish population models and modelling using GLM and GAM. She is involved in the EU Data Collection Framework program since 2009 and in a number of EU funded projects. She is routinely involved in STECF (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries) stock assessment expert working group in Mediterranean Sea since 2010 to date. Application of several stock assessment models, highly structured and data limited, including methods for Management Strategy Evaluation. She is the developer of the bio-economic BEMTOOL model and she developed a number of model applications in different areas of Mediterrean Sea. She also work with preference modelling (e.g. Multi Criteria Decision Analysis – MCDA).

 

 

Luis Ambrosio Blázquez

Director Gerent de Projectes Biològics i Tècnics S.L. (PROBITEC) des de 1989. Treballa com a consultor en matèria de pesca, aqüicultura i biosfera marina.

Respecte a Pesca i Aqüicultura, ha col·laborat per a diferents Administracions públiques, empreses privades i ONGs.

Les seues principals àrees de coneixement són l'anàlisi de pesqueres internacionals, àrees marines protegides, biodiversitat i biotecnologia marina, polítiques pesqueres, comercialització i qualitat dels productes pesquers, etiquetatge i certificació, interaccions ambientals de la pesca i impacte socioeconòmic de l'activitat pesquera.

 

 

Marilú Bouchon Corrales

Biòloga per la Universitat Ricardo Palma, Llima - Perú (1988) i Màster en Ciències del Mar per la Universitat Nacional Federico Villarreal, Llima - Perú (2007).

Especialista en pesquera pelàgica, avaluació de Recursos Pesquers i impacte de l'Esdeveniment El Xiquet sobre els recursos hidrobiològics.

Coordinadora del Programa d'Observadors a bord Bitàcoles de Pesca - IMARPE (2013 2014).

Des del 2012 exerceix labors com a Directora General d'Investigacions de Recursos Pelàgics en l'Institut del Mar del Perú (IMARPE).

Revisor d'articles científics i assessora de tesi. Autora i coautora de nombrosos (més de 20) articles científics i capítols de llibres en el camp de la biologia pesquera i dinàmica de poblacions des de 1987.

Representant del Perú en diversos esdeveniments científics i en el Comitè Científic del Grup Estudi Regional del Fenomen El Xiquet (ERFEN), 1998 a l'actualitat.

 

 

Marta Coll

Marta Coll is a researcher at the Institute of Marine Science (ICM-CSIC) in Barcelona, Spain.Her research focuses on understanding patterns and processes that characterize marine ecosystems and, in particular, changes of, and threats to, marine biodiversity and food webs. She studies community and food web dynamics linked with human activities (such as fisheries, climate change, eutrophication, and invasive species), and how these translate into changes in ecosystem structure and functioning of marine ecosystems, and services that humans obtain from the ocean. She develops and applies a variety of ecological analyses such as ecosystem modelling techniques and statistical tools, and uses historical data, fisheries statistics, experimental results and field data sets. During her research activities, she has been involved in numerous studies on the biodiversity and food webs at the global level and of Mediterranean, African, South and Central America and European Seas through international and national initiatives (such as CoML, IndiSeas, ECOTRANS, PELWEB, KELPEX, EISA, SafeNET and MARCONS). She is also very actively involved in the development of Ecopath with Ecosim approach fostering activities through the Ecopath International Initiative and collaborations with the Global Model Modelling group at IOF-UBC.and generating knowledge to provide advice for the management of marine resources (SPELMED, SAP).

 

 

 

 

Emilio María Dolores Pedrero

Llicenciat en veterinària per la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia (1987) i Doctor en Veterinària (1992) per la mateixa Universitat dins del programa de doctorat de Millora Genètica. Veterinari Director Tècnic d'ADS de Porcí, Veterinari de Pinsos “Carn”, Veterinari de Porcs de Forts S.A. (CEFUSA), Inspector Veterinari d'Oficina Comarcal Agrària a la Regió de Múrcia i Cap de Servei de Pesca i Aqüicultura des de 1997 fins a l'actualitat. Acadèmic de Número de l'Acadèmia de Ciències Veterinàries de la Regió de Múrcia, i expert comunitari en assumptes de pesca i aqüicultura i gestió de fons comunitaris. Ha participat en nombrosos “twinning” amb Estònia, Polònia, Croàcia i Turquia. Professor Associat d'Aqüicultura i Producció Animal en la Universitat Politècnica de Cartagena.

 

 

Antonio Esteban

Científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia en el Centre Oceanogràfic de Múrcia. Expert en avaluació de poblacions de recursos demersals i en l'estudi dels ecosistemes bentònics. Les seues principals línies de recerca són el modelatge d'ecosistemes marins i dels recursos vius, el modelatge dels efectes del canvi climàtic i la pesca en els ecosistemes marins. Participa en els grups de treball de la Comissió General de Pesca del Mediterrani sobre avaluació d'estocs. Té experiència en el desenvolupament de mesures tècniques per a la gestió de pesqueres com són estudis de selectivitat d'arts de pesca, tanques espai-temporals i altres mesures de gestió de l'esforç de pesca. És autor de 28 articles científics i diferents informes tècnics.

 

 

Ramon Franquesa Artés

Professor d'Economia Mundial en la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) on va començar a treballar en 1983. Expert en recursos renovables i economia social.

En l'àmbit de la pesca va dirigir tres edicions del Master en Economia i Gestió pesquera entre 2003 i 2010. Ha impartit cursos en diverses universitats i centres de recerca a Argentina, Xile, Espanya, Itàlia, França, Malta, el Marroc i Portugal, etc.

Ha sigut assessor de la Secretaria General de Pesca Marítima del Govern d'Espanya i dels governs autonòmics de Múrcia, Illes Balears, Catalunya i València. Ha col·laborat amb la Federació Nacional de Confraries de Pescadors i amb CCOO del Mar. Ha participat com a tècnic en l'àmbit pesquer en les delegacions d'Espanya en organitzacions internacionals com l'OECD, WTO o la FAO.

Promotor del Fòrum Científic del Mediterraneo Español, ha desenvolupat recerca pesquera a Nicaragua, Rússia, Kazakhstan, Grècia, Itàlia, França, Portugal, el Marroc, Algèria, Líbia, Lituània, Romania, Bulgària, Malta, Xile, Argentina i Tunísia. Ha treballat com a assessor de FAO. Ha sigut membre del Comitè Científic de la Pesca (STEFC) de la Comissió Europea entre 1999 i 2010.

Un altre àmbit del seu camp de recerca ha sigut l'economia social (cooperatives, cogestió, autogestió) i l'economia pública. Va treballar en el Departament d'Autogestió de la Universitat Estatal de Moscou a la fi dels anys 80, i va promoure intercanvis amb projectes d'economia social amb universitats de Polònia i l'antiga Iugoslàvia.

 

 

Javier Gara

Javier Garat va nàixer en Sanlúcar de Barrameda (Cadis), el 27 de gener de 1971. Llicenciat en Dret i Diplomat en Dret Comunitari per la Universitat Complutense de Madrid (C.I.O. Sant Pablo) i Màster en Dret Internacional i Europeu per la Universitat Catòlica de Lovaina (O.C.L. Bèlgica).

Després de treballar a Brussel·les durant dos anys (1996 i 1997) en l'equip de pesca del Servei Jurídic de la Comissió Europea i com a assistent del Conseller de Pesca de la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea, va exercir durant quatre anys com a advocat en el despatx internacional d'origen holandés Nauta Dutilh. A l'abril de 2001 es va incorporar a la Federació Espanyola d'Organitzacions Pesqueres (FEOPE) com a Secretari General. Actualment és, a més d'altres, Secretari General de la Confederació Espanyola de Pesca (CEPESCA), president de l'Associació de les Organitzacions Nacionals d'empreses Pesqueres de la UE (Europêche), president de la Coalició Internacional d'Associacions Pesqueres (ICFA), assessor de Pesca del Programa Marí de la Unitat de Sostenibilitat Internacional del Príncep de Gal·les, membre del Consell d'Administració d'ISSF (International Seafood Sustainability Foundation), membre del Panell de "Stakeholders" de Bioeconomia de la UE, suplent i expert del Conseller de Pesca d'Espanya en el Comitè Econòmic i Social Europeu, membre del Consell Rector de l'Institut Español d'Oceanografia, conseller del Consell General de l'Institut Social de la Marina, membre del Clúster Marítim Español i Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de la Mar.

 

 

José María Gil Roig

Catedràtic d'Universitat en el Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, en l'Àrea d'Economia, Sociologia i Política Agràries, de la Universitat Politècnica de Catalunya i Director del centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentaris UPC - IRTA (CREDA).

Les seues línies de recerca se centren en l'anàlisi de la cadena alimentària, amb especial atenció a la formació i transmissió de preus al llarg de la mateixa, l'anàlisi de la demanda i el comportament del consumidor.

Les metodologies de treball més utilitzades fan referència a models economètrics i sèries temporals, en el primer cas, i a l'economia experimental, en el segon. Fruit d'una carrera professional de més de 20 anys han sorgit 150 publicacions en revistes científiques amb avaluació, tant nacionals com internacionals, de les quals 70 estan arreplegades en el Journal of Citations Report.

 

 

 

Fernando González Costas

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1985).

Investigador en Funcions de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) en el Centre Costaner de Vigo des de 1999. Membre del Programa de Recerca de Pesqueres Llunyanes de l'IEO.

En el període del 1995-1999 va participar en diferents projectes de la Unió Europea per a la millora del mostreig i recopilació de dades pesqueres usades en les avaluacions d'estocs pesquers de l'àrea de l'International Council for the Exploration of the Siga (HISSES).

Des de l'any 2000 la seua activitat ha estat centrada en l'avaluació i gestió de pesqueres demersals de l'Atlàntic Nord. Entre l'any 2000 i el 2006 va participar en diferents grups de treball d'avaluació de l'ICES.

Des de 2001 és membre del Consell Científic de Northwest Atlantic Fisheries Organization (NAFO) i responsable dins d'aquesta organització de l'avaluació dels granaders. Ha participat en diferents grups de treball de NAFO relacionats amb la implementació de l'Enfocament Precautorio i el desenvolupament de l'Avaluació d'Estratègies de Gestió i Planes de Recuperació.

Ha impartit diferents cursos i seminaris sobre avaluació de recursos pesquers en diferents Centres de Recerca i Universitats.

 

 

Elena Guijarro

Doctora en Biologia Marina per la Universitat d'Alacant (2007), MSc en Biologia per la Universitat d'Islàndia (2000), Llicenciada en Biologia per la Universitat d'Alacant (1994).

Investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia a Vigo, on treballa en pesqueres d'aigües profundes des de 2010. Prèviament va treballar en l'Institut d'Investigació Marina de Reykjavík des de 1995 fins a 2007, col·laborant en projectes relacionats amb diverses pesqueres però especialment en l'impacte de la pesca d'arrossegament en espècies no objectiu.

Ha publicat articles en diverses revistes d'àmbit internacional i participat en nombroses campanyes, tant de prospecció pesquera com a multidisciplinàries.

 

 

Jordi Guillén

Llicenciat en Economia i en Administració i direcció d'empreses, Màster en Economia i Gestió de la Pesca i un Doctorat en Economia.

Va començar treballant en la Universitat de Barcelona (Espanya) en projectes d'investigaicó sobre modelització bio-econòmica i gestió de la pesca entre 1999 i 2007. Va tenir dues posicions de postdoctorat, primer en la Unitat d'Assumptes Marítims del Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea (Ispra, Itàlia), i després en la unitat d'economia pesquera en l'IFREMER (Brest, França). Posteriorment, va tornar a Barcelona (Espanya) com a investigador visitant en l'Institut de Ciències del Mar i consultor, on va fer treballs de consultoria per a la FAO, OCDE, DG MARE, CofrePeche, etc.

Des de fa un parell d'anys ha tornat al Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea (Ispra, Itàlia), on treballa en l'anàlisi de la rendibilitat econòmica de la flota pesquera, l'aqüicultura i el sector processador en la UE, la Blue Economy, gestió de la flota pesquera, anàlisi de subsidis i costos de gestió, relació entre inversions i capacitat de pesca, flota artesanal, etc.

Ha publicat més de 25 articles en revistes científiques, principalment en els àmbits de gestió de la pesca, modelització bio-econòmica, anàlisi de mercat, i l'eficiència energètica en el sector pesquer. Ha publicat més de 40 STECF - JRC Scientific and Technical Reports, i diversos informes per a FAO. També ha realitzat presentacions en diferents conferències internacionals.

 

 

Pilar Hernández

Biòloga marina especialitzada en ecologia marina, biologia pesquera i avaluació d'estocs va desenvolupar la tesi doctoral en modelització d'ecosistemes aquàtics i és professora Titular de la Universitat d'Alacant.  Amb més de 10 anys d'experiència en projectes i diversos i programes de cooperació per a la gestió sostenible de la pesca al Mediterrani, en particular al Mediterrani. Durant 5 anys va formar part del personal de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) en FAO, Roma. En l'actualitat des de 2015 és responsable del Projecte FAO-CopeMed II en la seu de Màlaga. El projecte, actiu des de 2008, desenvolupa accions diverses de formació, d'investigació i d'estandardització de mètodes per a avaluacions conjuntes d'estocs entre els països riberencs del Mediterrani Occidental i Central. 

 

 

Miguel Ángel Herrera

Joined OPAGAC (Organization of Associated Producers of Large Estudiantina Freezers) in March 2015, as Deputy Manager.

Degree on Biology (Zoology) at the Complutense University of Madrid (Spain), in 1989. Before joining OPAGAC Miguel worked for the Indian Ocean Estudiantina Commission as Head of Statistics, for over 15 years.

During that estafe Miguel was in charge of IOTC Databases, IOTC capacity building activities, preparation of reports and datasets for the assessments of IOTC estocs, and other joint-estudiantina-RFMO related activities.

Between 1994 and 1999 he was in charge of the Spanish Fisheries Office in Abidjan (Côte d'Ivoire) and then Victoria (Seychelles) where he monitored the activities of Spanish purse seiners based in those countries. Between 1989 and 1994 Miguel worked for the Spanish Institute of Oceanography, participating in various research activities, in land and onboard research and fishing vessels.

 

 

Fred Kingston

Fred Kingston joined the NAFO Secretariat on 1 January 2014 as the Executive Secretary. He is NAFO Secretariat's chief administrative officer, with the authority over managing employees and employee-related issues of the Secretariat, as well as performing such other duties and functions as the General Council of NAFO may prescriu.

These other duties include supervising and coordinating NAFO Secretariat activities, providing all necessary support for meetings and implementing, as required, decisions of the General Council, Fisheries Commission and Scientific Council.

Fred is a Canadian who has worked for the European Commission for over 25 years at the EU Delegation in Ottawa Canada. His responsibilities at the Delegation included trade, agriculture, food safety and fisheries. He has also been involved with NAFO for many years, participating as a delegate from the EU. In recent years he has focussed on the financial and administrative side of NAFO, including serving as Chair of STACFAD for 10 years (1998 to 2007), as well as interim Chair of STACFAD in 2012. Fred is a lawyer, qualified to practice law in Canada. He also has a graduate degree in international and comparative law (LL.M.) from the Vrije Universiteit Brussel in Brussels, Belgium and a graduate diploma in European law from the College of Europe in Bruges, Belgium.

 

 

José Manuel Martín de la Sierra Hernández

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat d'Alacant, 2001 i Master en Avaluació d'Impacte Ambiental per l'Institut de Recerques Ecològiques (INIEC), 2004.

Actualment és Inspector de Pesca Marítima de l'Estat estant adscrit a la Dependència de l'Àrea d'Agricultura i Pesca-Subdelegació del Govern a Alacant per al control i inspecció de la flota Pesquera nacional, comunitària i de tercers països en el Mar Mediterrani. També és Inspector ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Estudiantina).

Té 12 anys d'experiència en activitats de control i inspecció pesquera en ports i llotges, inspeccions aèries a bord d'helicòpters i avions de la Secretària General de Pesca i a bord de mitjans d'inspecció navals amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i l'Armada, en missions de lluita contra la pesca il·legal i protecció dels caladors. Ha impartit diferents cursos relacionats amb la inspecció pesquera.

 

 

 

Fabio Massa

Is a Sènior Aquaculture Officer at the General Fisheries Commission for Mediterranean (GFCM) of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). He has expert in marine aquaculture and fishery lagoon management, having habite than 35 years of an extensive experience on scientific cooperation, in project management. He coordinated and contributed national and international projects in Mediterranean and Central America in capture fisheries and aquaculture. For FAO he served as Coordinator of the FAO Aquaculture Training of the Regional Project MEDRAP. He served as Project Coordinator of the FAO Regional Project AdriaMed and MedSudMed for several years in which he had the overall responsibility for the planning, implementation and technical operations including the supervision and technical support of research and cooperation activities several region in Mediterranean. He also taught and acted as trainer in numerous training courses and seminars on aquaculture and fisheries. He has authored and co-authored of many scientific works on capture fisheries and aquaculture published in international magazines.

 

 

 

Enric Massutí

Enric Massutí Sureda és Professor dInvestigació de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) en el Centre Oceanogràfic de Balears. Ha coordinat projectes i activitats de recerca, dirigits a l'avaluació i el modelatge d'ecosistemes i recursos demersals, la caracterització d'hàbitats bentònics i el desenvolupament de mesures tècniques de gestió de pesqueres, principalment d'arrossegament de fons. És coautor d'articles i llibres, i editor de revistes científiques internacionals. Ha participat en grups de treball de la Comissió General de Pesca del Mediterrani, la Comissió Europea (Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de la Pesca), la Comissió Internacional per a l'Exploració del Mar Mediterrani (CIESM) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Ha codirigit 5 tesis doctorals i impartit cursos i seminaris sobre biologia pesquera, avaluació i gestió de recursos vius marins, organitzats per l'IEO, la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universitat de Barcelona i el Centre Internacional d'Alts Estudis Agronòmics Mediterranis (CIHEAM), entre altres institucions. Ha sigut professor associat de la UIB i director general de Pesca del Govern de les Illes Balears.

 

 

Carlos Montero Castany

Responsable de pesqueres de MSC per a Espanya i Portugal. Biòleg marí de formación, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, així com en gestió ambiental.

Responsable de projectes internacionals com a consultor independent per a administracions pesqueres, agències de cooperació internacional i ONGs.

Amb experiència en programes de cooperació pesquera, acuícola i científica amb països d'Àfrica i Amèrica, principalment, Mauritània, Senegal, Guinea Bissau, el Marroc, Haití i Perú.

Experiència en elaboració i avaluació de projectes i programes de desenvolupament.

 

 

Beatriz Morales Nin

Professora d'Investigació del CSIC i directora de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC/UIB).

Experta en biologia de peixos i pesca costanera, amb mes de 150 articles científics i capítols de llibres publicats.

Ha sigut gestora del Pla Nacional de Ciències i Tecnologies Marines del Ministeri i Coordinadora de l'Acció Estratègica contra Abocaments Marins Accidentals.

Ha participat i coordinat múltiples projectes finançats en els àmbits nacional i europeu.

 

 

 

Alicia Mosteiro

Ms. Alicia Mosteiro is an FAO Fishery Officer currently serving as Coordinator Global Record Programme.

Ms. Mosteiro holds 3 university degrees from Spain (BSc. Marine Sciences), France (MSc. Marine Biology) and UK (MSc. Fisheries Management).

She joined the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations in 2010 where she currently focuses her work in the international fight against IUU fishing, particularly through the Global Record of Fishing Vessels, Refrigerated Transport Vessels and Supply Vessels (www.fao.org/global-record), serving also as Technical Secretary of the Global Record Informal Open-Ended Technical and Advisory Working Group.

Prior to working with FAO, Ms. Mosteiro developed her career in six different countries for over tingues years moving from scientific to managerial tasks working with Universities, National Research Centers and Ministries, always in the fisheries sector. She was chief acoustician in national and international acoustic surveys having carried out 15 monthly surveys at siga with France, Scotland, Italy, Malta, Spain and Peru. She has also experience in data collection having worked as coordinator of the EU National Fisheries Data Collection Programme for Malta when the country joined the European Union. With the Spanish Ministry for Fisheries, she prepared annual reports on the follow up of the Management Pla for the Mediterranean Siga.

She has also authored articles, scientific papers, national reports and regional/global project publications.

She is a sailing boat skipper and diver from Vigo, Spain, which is one of the biggest fishing ports in Europe. She ca be contacted at Alicia.mosteiro@fao.org

 

 

Emilio Notti

Italian National Research Council (Italy)

Mechanical engineer - fishery technologist.

Involved in energy saving in fisheries, fishing gear technology and fuel saving. Expert in energy performance evaluation and energy audit of commercial fishing vessels, measurements of the engineering performance of the fishing gears at siga, fishing gear design.

Scientific responsible of several National and European research project in the field of fishing vessel technology and engineering and fishing gear design and environmental impact reduction.

Technical consultant of the National Authority for the evaluation of the funding for modernization of fishing vessels within the EFP and EMFF programs.

Member of the editorial board of the Open Journal of Marine Science, and the Journal of Ocean Technology. Chair-invited member of the international HISSES/FAO working group on fishing technology and fish behaviour (FTFB).

 

 

 

Rafik Nouaili

Responsable de la gestió de pesqueres en el Ministeri d'Agricultura, Recursos Hidràulics i Pesca (MARHP) de Tunísia. Biòleg marí de formació, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, així com en gestió ambiental i qualitat i seguretat dels productes de la pesca.

Ha treballat en la coordinació de projectes internacionals de suport al desenvolupament del sector de la pesca i la integració regional principalment a Líbia, el Marroc i Tunísia.

Es va graduar de la segona M.sc. a Espanya (Universitat d'Alacant -CIHEAM) en Gestió Pesquera Sostenible en 2013. Domina el francès, l'àrab, el castellà i l'anglès.

 

 

 

Daniel Pauly

Dr. Daniel Pauly was born 1946 in Paris, France. He grew up in the French-speaking part of Switzerland, but completed high school and university studies in the Federal Republic of Germany, where he earned a Diplom' (= MSc) in 1974 and a Doctorate in Fisheries Biology in 1979 at the University of Kiel. Daniel Pauly is French, but, since 2014, also holds Canadian citizenship.

In 1979, he joined the International Center for Living Aquatic Resources Management (ICLARM), Manila, Philippines, as a Postdoctoral Fellow, gradually assuming increasing responsibilities as Associate Scientist, Sènior Scientist and Program/Division Director. The latter positions involved management of and fundraising for what had traditionally been one of ICLARM's largest and most scientifically visible sets of activities.

Following a study leave to earn his %u2018Habilitation', at Kiel University (1985), Dr. Pauly directed the doctoral theses of a number of students at Kiel's Institut für Meereskunde (Marine Science Institute), where, as "Privatdozent,' he also taught several courses in fish population dynamics. In 1994, he joined the Fisheries Centre, University of British Columbia (UBC), in Vancouver, Canada, as a tenured Professor, while remaining ICLARM's Principal Science Advisor until 1997 and the Science Advisor of its FishBase project until 2000. He served as Director of the Fisheries Centre from November 2003 to October 2008.

Since 1999, Dr. Pauly has served as Principal Investigator of the Siga Around Us Project, based at the Fisheries Centre, UBC. The project, which is devoted to studying the impact of fisheries on the world's marine ecosystems, is supported mainly by funds he secured from the Pew Charitable Trusts, Philadelphia, USA, and since 2014, from the Paul G. Allen Family Foundation. Pauly's scientific output, dedicated mainly to the management of fisheries and to ecosystem modeling, comprises authored and edited books, scientific papers and reports (a total of well over 700 items), as well as the concepts, methods and programari he (co-) developed that llaure in use throughout the world. This includes the Ecopath modeling approach and programari (see www.ecopath.org), FishBase, the online encyclopaedia of fishes (see www.fishbase.org) and, increasingly, the quantitative results of the Siga Around Us Project (see www.seaaroundus.org), notably %u2018reconstructed' catch estafe sèries for the marine fisheries of the entire world.

Daniel Pauly has been was awarded with the most important prizes in fisheries science and ecology and he is the recipient of seven honorary doctorates: from the Aristotle University of Thessanoniki, (2005), the Université de Montréal (2007), the Katholieke Universiteit Leuven, and Wageningen Universiteit, (2008), the Universidade de l'Algarve, (2010), the University of Alacant (2013) and that of Cadiz (2014).

 

 

 

 

José Luis Pérez Gil

Licenciado en Ciencias Biológicas por la Universidad de Málaga.

Titulado Superior del Instituto Español de Oceanografía (IEO) en el Centro Costero de Málaga (Fuengirola). Miembro del Programa de Investigación de Pesquerías del Mediterráneo del IEO. 

En 1999 inició su relación profesional con el IEO para realizar tareas de biología pesquera sobre la gamba roja en el Mediterráneo español.

Desde el año 2003 su actividad ha estado centrada en la recopilación, gestión y análisis de datos biológico-pesqueros necesarios para el funcionamiento de la política pesquera común (UE) y en la evaluación de recursos demersales del Mediterráneo.

Asiste regularmente a los grupos de trabajo de evaluación de recursos demersales del Consejo General de Pesca del mediterráneo (GFCM). Ha participado como experto independiente en grupos de trabajo de la Comisión Europea (Comité Científico, Técnico y Económico de la Pesca) así como en proyectos de cooperación internacional y asistencia técnica relacionados con la biología pesquera (FAO-COPEMED, UE-Twinning projects).

 

 

 

John Gabriel Ramirez Tellez

Doctor in Marine Sciences of the University of Barcelona. Postdoc researcher of the Marine Science Institute of Barcelona involved in fisheries research, including stock assessment, management strategy evaluation and bioeconomic models. He contributes to the updating of the bioeconomic model MEFISTO 4.0. Scientific interests are related to stock assessment and definition of harvest strategies of data-limited fisheries. He is regularly involved in the stock assessment expert working groups (STECF & SAC-GFCM) in the Mediterranean since 2015, and currently is part of the FishPath network. He has participated in several European and Latin America projects related with stock assessment and management of fishery resources.

 

 

Victor Restrepo

In addition to his work as vice president, science, Dr. Restrepo currently serves as chair of the ISSF Scientific Advisory Committee and as a member of the ISSF Board of Directors. Previously, he worked with the International Commission for the Conservation of Atlantic Estudiantines (ICCAT).

Dr. Restrepo has also served as the chief of the NOAA/NMFS Sustainable Fisheries Division in the southeast US, where he acted as head scientist of the USA Delegation to ICCAT. He has also spent estafe as a population dynamics expert at ICCAT, as an associate professor at the University of Miami and as an IPA research specialist at the National Marine Fisheries Service's Office of Science and Technology in Silver Spring, Maryland. He has also attended numerous scientific meetings of ICCAT, HISSES, NAFO, FAO and US, and chaired ICCAT working groups on Precautionary Approach and Estoc Assessment Methods. In addition, he has also served as the chairman of GFCM-ICCAT working group on Mediterranean Large Pelagic Fishes.

Dr. Restrepo holds a PhD in population dynamics from the University of Miami, as well as a BSc in marine science and biology from the University of Miami.

 

 

 

Jordi Rodon Peris

Licenciado de la Marina Civil por la Facultad de Náutica de Barcelona de la Universidad Politécnica de Catalunya y Piloto de 1ª Clase de la Marina Mercante. Experiencia como oficial en buques mercantes y como Inspector de Pesca y Asuntos Marítimos de la Administración Pesquera de Catalunya entre los años 1991 y 2008.

Desde 2008 ha ocupado las plazas de jefe de sección de Ordenación Pesquera y de Pesca y Marisqueo, en la Dirección General de Pesca y Asuntos Marítimos (DGPAM) de la Generalitat de Catalunya.

Actualmente ocupa los cargos de jefe de Servició de Recursos Marinos de la DGPAM, con especial dedicación a la implantación y desarrollo de Comités de Cogestión en las pesquerías locales según el modelo de Gobernanza de la Pesca Professional implantado en Catalunya, y de gerente del Instituto Catalán de Investigación para la Gobernanza del Mar (ICATMAR), entidad integrada por la propia DGPAM y por el Instituto de Ciencias del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), cuyo objetivo principal es el de proporcionar asesoramiento científico de excelencia y canalizar los seguimientos científicos y recogida de datos de la pesca vinculados a los planes de gestión, de acuerdo con lo previsto en la Política Pesquera Común de la Unión Europea.

 

 

 

Gonzalo Rodríguez Rodríguez

Professor Contractat Doctor del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la i coordinador del grup de Recerca en Economia Pesquera i Recursos Naturals. Les seues principals línies de recerca se centren en els impactes econòmics i socials de la pesca i la seua contribució al desenvolupament, els mercats de la pesca i l'aqüicultura, la pesca IUU i els descartes, havent publicat en les principals revistes de l'àrea.

 

 

Francisco Saborido Rei

Des de 1989 forma part de l'Institut de Recerques Marines de Vigo.

Entre el 2000 i el 2012 ha sigut el responsable del grup de recerca d'Ecologia Pesquera i des de 2008 és el coordinador de la línia de recerca del CSIC Enfoque di ecosistemes aplicat a la gestió dels recursos marins.

Ha participat en 48 projectes de recerca, dels quals ha dirigit 33, 26 d'ells internacionals.

Ha sigut el coordinador d'una xarxa d'Excel·lència Europea de pesqueres en la qual van participar 180 investigadors de 20 països.

La seua producció científica abasta 120 publicacions i 75 ponències, així com l'adreça de 7 tesis doctorals.

Presta assessorament a diversos organismes internacionals, com HISSES o NAFO, havent presidit diversos comitès d'ICES, i en anys recents amb especial èmfasi a països en desenvolupament.

Dirigeix les seues recerques cap a l'estudi de l'ecologia pesquera d'espècies explotades com a bacallà, fletán negre, gallineta i lluç però també en espècies costaneres i tropicals. Ha prestat especial èmfasi a l'estudi de l'ecologia reproductiva i a la seua influència en la dinàmica de les poblacions, en l'avaluació i en la gestió pesquera.

 

 

 

Sonia Sánchez

Sonia Sánchez (MSc.) es licenciada en matemáticas y ha cursado un máster de modelización matemática, estadística y computación. Actualmente trabaja como investigadora en el instituto de investigación marina y alimentaria AZTI, con más de 10 años de experiencia en la evaluación y gestión de pequeños pelágicos.

 

Su trabajo se centra en la modelización bio-económica de sistemas pesqueros y el análisis de datos estadísticos. Colabora en el desarrollo de librería FLBEIA (flbeia.azti.es), un paquete de R que permite la evaluación bio-económica de estrategias de gestión. Ha trabajado en diversos proyectos de investigación relacionados con la evaluación, biología, dinámica y gestión de las especies capturadas por la flota de bajura del País Vasco. Colaborando en el desarrollo de un plan de gestión para la anchoa del Golfo de Bizkaia (siendo invitada como experta a diversos grupos de trabajo del Comité Científico, Técnico y Económico de la Pesca - STECF). Además, desde el 2008 es miembro del Grupo de trabajo sobre especies ampliamente distribuidas del Consejo Internacional para la Exploración del Mar (ICES WGWIDE). También ha cooperado con la universidad saudí KFUPM en un proyecto para garantizar la pesca sostenible en el Golfo de Arabia. Actualmente está centrada en la evaluación de estrategias de gestión para pequeños pelágicos, especies con datos limitados y el estudio de las pesquerías secuenciales.

 

 

Ahmed Siliman

Ahmed Siliman is a Fisheries Compliance Specialist of the General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) of the FAO. Before joining the GFCM-FAO, Mr Siliman assisted the RAMOGE Agreement Secretariat (Monaco) in the work of the Working group on oil spills. Since 2014, Mr Siliman has been working on the GFCM legal and institutional issues related to the compliance of the GFCM Contracting Parties and Cooperating non-Contracting Parties with the GFCM decisions. Mr Siliman studied at the “Institut du droit et de la Paix” of the University of Nice in France where he defended his Master thesis on the participation of the European Union in the regional fisheries management organizations. He is currently doing a PhD on international relations and Illegal, Unreported and Unregulated (IUU) fishing.

 

 

Miquel Simón i Giménez

Enginyer Agrònom, Cap de la Secció de Pesca Marítima de la Direcció territorial d'Alacant de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural des de l'any 2001.

Experiència professional en pesca marítima, ordenació del sector pesquer, marisqueo i aqüicultura, i en l'aplicació de la política pesquera comuna en el Mediterrani.

 

 

María Soto Ruiz

Llicenciada en Matemàtiques i doctora en Economia amb una tesi sobre modelatge bioeconómico de les pesqueres de rabil.

Actualment és investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia en els serveis centrals de Madrid i responsable de la investigació en túnids tropicals.

Ha dirigit nombrosos projectes entre els quals destaquen els relatius a estandardització d'esforç de pesca en pesqueres de túnids tropicals.

 

 

 

Rashid Sumaila

Rashid Sumaila és professor i director de la Unitat d'Investigació d'Economia Pesquera i l'Associació OceanCanada de la Universitat de British Columbia. També ha sigut un membre actiu i fonamental del Projecte Siga Around Us des de l'inici en 1999. La seua especialitat se centra en bioeconomía, valoració d'ecosistemes marins i anàlisi de qüestions globals com a subsidis a la pesca, pesca il·legal, canvi climàtic i abocaments de petroli. Rashid Sumaila té experiència en projectes de pesca i recursos naturals a Noruega, el Canadà i la regió de l'Atlàntic Nord, Namíbia i la regió del sud d'Àfrica, Ghana i la regió d'Àfrica occidental, Hong Kong i la Mar del Sud de la Xina. Ha publicat articles en revistes diverses. Va ser el guanyador dels premis Volvo Environmental 2017, Benchley Oceans Award in Science 2017, UBC Killam Research 2016, American Fisheries Society Excellence in Public Outreach Award 2013, Stanford Leopold Leadership Fellowship 2009 i Pew Marine Fellowship 2008. A més, Sumaila va ser nomenat ambaixador de la Universitat d'Hokkaido en 2016. Ha fet xarrades en l'ONU Riu+20, la World Tade Organization, la Casa Blanca, el Parlament canadenc, la Unió Africana i en la Cambra dels Lords britànica.

 

 

Vahdet Üna

Completed his bachelors degree in Agricultural Economics, studied on fisheries economics and management during the master and doctoral degree in Ege University, Faculty of Fisheries (EUFF) in Turkey.

 

He also got second M.sc. from Spain (University of Barcelona-CIHEAM) on Fisheries Management and Economics in 2006. He is co-founder of Mediterranean Conservation Society, member of European Association of Fisheries Economists (EAFE).

He published habite than 50 articles in national and international fisheries journals and proceedings. He has coordinated in the Sub-committee of Economic and Social Science (SCESS) of General Fisheries Commission of the Mediterranean (GFCM), FAO between years 2009-2013.

He presently works on marine capture fisheries economics and management as an Associate Professor at the EUFF. He knows Turkish (native), English and Spanish.

 

 

 

Julio Valeiras

Llicenciat en Biologia. Tècnic Superior Especialista d'Organismes Públics de Recerca en el Centre Oceanogràfic de Vigo de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO).

Des de 1998 va treballar en cinc centres oceanogràfics (la Corunya, Màlaga, Gijón, Santander i Vigo), participant en projectes nacionals i internacionals sobre els recursos marins en els oceans Atlàntic, Indique, Pacífic i Mar Mediterrani. Actualment dirigeix projectes de recerca en l'IEO que es desenvolupen en el camp de la biologia i ecologia pesquera i especialment en l'estudi dels descartes pesquers, la captura accidental i l'impacte de la pesca en els estocs i l'ecosistema.

Ha realitzat estades en centres de recerca a Gal·les i Irlanda. Ha realitzat embarques com a observador científic a bord de vaixells comercials en campanyes de descartes, selectivitat, marcat i accions pilot de pesca experimental, i ha participat en 26 campanyes científiques d'avaluació pesquera en bucs oceanogràfics.

Ha participat en grups de recerca de diverses Organitzacions Regionals de Pesca (HISSES, GFCM, WCPFC i ICCAT).

 

 

 

Stefania Vannuccini

Stefania Vannuccini, an economist with a specialization in statistics, has a considerable experience in the analysis of fishery statistics, with several publications, articles and presentations produced. She has been working in FAO since 1993, first as a market analyst in FAO GLOBEFISH and from 2000 as Fishery Statistician (Commodities) in the FAO Fisheries and Aquaculture Statistics and Information Service. She is responsible for statistics and analysis of utilization, production, trade and consumption of fish and fishery products. In addition, she is at present involved in the preparation of fish outlook models being developed by FAO together with OECD as well as with World Bank and IFPRI.

 

 

Xavier Vázquez Álvarez

Llicenciat en Biologia (1979) i Medicina i Cirurgia (1982) per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Representant espanyol en el Grup de Pesqueres de l'Àrtic (CIEM) en 1986 i 1987. Des de 1989 treballa en la Comissió Europea, exercint funcions de responsabilitat creixent com a expert en inspecció i control de pesqueres així com en gestió de pesqueres comunitàries i internacionals. Membre actiu del Consell d'Administració de l'Agència Europea de Control de Pesca (EFCA) de 2009 a 2015. Entre 2010 i 2016 va ser Cap d'Unitat adjunt de la Unitat de Conservació i control dels recursos marins del Mediterrani, de la Direcció general de Pesca i Assumptes Marítims de la Comissió Europea. Actualment (des de gener de 2017) treballa com a Expert científic sènior en el Departament d'Internacional, en la unitat responsable del seguiment de les Organitzacions regionals de pesca, en particular ICCAT.