Professorat i col·laboradors externs de la sisena edició Estudis de la Facultat de Ciències

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Centres
Logo Estudis de la Facultat de Ciències   Estudis de la Facultat de Ciències
Estudis de la Facultat de Ciències

Professorat i col·laboradors externs de la sisena edició

 

 

 

 Col·laboradors externs:

 Juan L. Alegret  José María Gil Roig  Daniel Pauly
 Federico Álvarez Prado  Aurora Gómez Cardosa  Maria Grazia Pennino
 Eduardo Balguerías Guerra  Fernando González Costas  Francisco Javier Pereiro Muñoz
 Bernardo Basurco M. de Lara  Antoni M. Grau Jofre  Sonia Rábade Uberos
 José María Bellido  Elena Guijarro  Victor Restrepo

 Luis Ambrosio Blázquez

 Jordi Guillén  Gonzalo Rodríguez Rodríguez
 Marilú Bouchon Corrales  Miguel Ángel Herrera  Francisco Saborido Rey 
 Domingo Calvo Dopico  Miguel Jover Cerdá  Mohamed Samy
 Juan A. Camiñas  Fred Kingston  Francesc Sardà Amills

 Marta Coll

 Jordi Lleonart  Miquel Simón i Giménez

 José María da Rocha Álvarez

 Ángel David Macías López  Ignaci J. Soler Martínez
 Enrique de Cárdenas González  José M. Martín de la Sierra Hernández  María Soto Ruiz
 Antonio Esteban  Carlos Montero Castaño  Vahdet Ünal
 Ángel M. Fernández González  Beatriz Morales Nin  Agurtzane Urtizberea
 Ramon Franquesa Artés  Rafik Nouaili  Stefania Vannuccini
 Luca Garibaldi    

 

 

 

 

Juan L. Alegret

 

PhD in Social Antropology, Universitat Autònoma de Barcelona; and PhD. Program on maritime issues, Université Laval (Québec).

Teacher at Universitat Centroamericana-Managua (1985-6), Universitat Autònoma- Barcelona (1988-2000), Universitat de Girona (2001-).

Fishermen associations, Fisheries management, Fisheries and Maritime heritage and History of Fisheries in Catalonia (Spain).

Director of the Chair of Martime Studies - Universitat de Girona - Palamos.

Director of the Social Group Studies of Maritime Fisheries of the Universitat de Girona.

Adviser of the Museu de la Pesca and Espai del Peix. Palamós.

Tornar

 

 

 

 

 

Federico Álvarez Prado

 

Científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO).

Expert en biologia i ecologia de recursos pesquers amb nombrosos articles publicats. Va participar i va coordinar  diversos projectes cofinançats, tant nacionals com europeus. 

Va participar en diversos fòrums d'assessoria tècnica sobre explotació de recursos (Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de Pesca (STECF) de la Comissió Europea; Consell General de Pesca del Mediterrani (CGPM)-FAO, i Secretaria General de Pesca (SGP) de l'Administració Espanyola)

Ha sigut director del Centre Oceanogràfic de Balears de l'IEO i coordinador del Subcomité de Medi Marí i Ecosistemes del Comitè Científic de la CGPM-FAO.

 

Tornar

 

 

 

 


Eduardo Balguerías Guerra

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de La Laguna (Tenerife) i Premi Extraordinari de Doctorat pel mateix centre universitari.

Des de l'any 1989 forma part de l'Administració General de l'Estat, on ha exercit, entre altres, el càrrec d'investigador Cap del Programa "Avaluació dels recursos pesquers de l'Atlàntic Centre Oriental", dins de l'Institut Español d'Oceanografia. Des del 2008 fins a juny de 2010 va exercir com a sotsdirector general d'Investigació de l'organisme públic d'investigació abans esmentat, en el qual ha desenvolupat principalment línies d'investigació relacionades amb l'avaluació i gestió de recursos vius marins renovables, la biologia pesquera i l'ecologia marina. Actualment ocupa el lloc de director de l'IEO.

 

Tornar

 

 

 

 

Bernardo M. Basurco de Lara

 

Llicenciatura (1985) i Doctorat (1990) en Veterinària en patologia de peixos per la Universitat Complutense de Madrid, amb estades posdoctorals (1990-1994) en la Universitat de Califòrnia, Davis, i en l'INRA, Jouy-en-Josas, França.

 Des del gener de 1995 desenvolupa funcions d'Administrador (coordinador) de l'Àrea de Pesca i Aqüicultura en el IAMZ-CIHEAM. Des de la seua incorporació al CIHEAM ha ampliat la formació a altres aspectes de l'aqüicultura i de la gestió pesquera, mitjançant l'organització de cursos internacionals tant en aspectes tècnics com de socioeconòmics. Entre les seues funcions es troba, també, la coordinació de programes de postgrau, xarxes, jornades tècniques, publicacions i estudis tècnics. Ha publicat articles diversos en revistes, capítols de llibres, ponències i comunicacions en congressos nacionals i internacionals.

Del 2002 al 2004 va participar com a membre del Comité de direcció de la Societat Europea d'Aqüicultura (EAS). Actualment, des de l'octubre de 2015, és president de la Societat Espanyola d'Aqüicultura (SEA).


Tornar

 

 

 


José María Bellido

 

Bellido holds a B Sc and a PhD in Marine Science from the University of Aberdeen, Scotland (2002). He is a researcher at the Spanish Institute of Oceanography in Murcia, and works in the Mediterranean pelagic resources team, where he is currently doing spatial modelling and stock assessment and research on bycatches and discards.

 

 

 

Tornar

 

 

 

Luis Ambrosio Blázquez

 

Director Gerent de Projectes Biològics i Tècnics S.L. (PROBITEC) des de 1989. Treballa com a consultor en matèria de pesca, aqüicultura i biosfera marina.

Respecte a Pesca i Aqüicultura, ha col·laborat per a Administracions públiques, empreses privades i ONGs diverses.

Les principals àrees de coneixement en les quals treballa són l'anàlisi de pesqueres internacionals, àrees marines protegides, biodiversitat i biotecnologia marina, polítiques pesqueres, comercialització i qualitat dels productes pesquers, etiquetatge i certificació, interaccions ambientals de la pesca i impacte socioeconòmic de l'activitat pesquera.


Tornar

 

 

 

Marilú Bouchon Corrales

 

Biòloga per la Universitat Ricardo Palma, Lima - Perú (1988) i Màster en Ciències del Mar per la Universidad Nacional Federico Villarreal,  Lima - Perú (2007).

Especialista en pesquera pelágica, avaluació de Recursos Pesquers i impacte de l'Esdeveniment El Niño sobre els recursos hidrobiològics.

Coordinadora del Programa d'Observadors a bord Bitàcores de Pesca- IMARPE (2003 - 2014).

Des del 2012 desenvolupa tasques com a directora general d'Investigacions de Recursos Pelàgics en l'Institut del Mar del Perú (IMARPE).

Revisora d'articles científics i assessora de tesi. Autora i coautora de nombrosos (més de 20) articles científics i capítols de llibres en el camp de la biologia pesquera i dinàmica de poblacions des de 1987.

Representant del Perú en diversos esdeveniments científics i en el Comitè Científic del Grup Estudio Regional del Fenómeno El Niño (ERFEN), 1998 en l'actualitat.


 

Tornar

 

 

 

Domingo Calvo Dopico

 

PhD, Associate Professor at the Economics Analysis and Business Administration Department.

European Phd, defending the Thesis "Quality and perceived Risk in food markets", with special distinction- Professor Dopico has carried out research in consumer studies and màrqueting research in Europe.

His research interests llaure focused on food consumption behaviour, survey research and structural equation modelling.

He has published articles in màrqueting and international business journals such as Journal of Consumer Behaviour, British Food Journal, Appetite, Food Quality and Preference, in the area of perceived quality, consumer behaviour, and perceived risk. He has made research stays in different Institutes and Universities such us Erasmus University Rotterdam, (The Netherlands), Aarhus School of Business, (Denmark), CSIC (Spain).

 

Tornar

 

 

 

Juan A. Camiñas 

 

Llicenciat en Zoologia i doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, és investigador científic del Grup de Grans Pelàgics del Mediterrani de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO). Ha treballat en el Departament de Pesca i Aqüicultura de la FAO (2008 - 2014) com a responsable de l'Oficina de la FAO a Màlaga i Coordinador de Projectes de cooperació internacional en pesqueres.

Director del Centre Oceanogràfic de Màlaga de l'IEO (1989 - 2008) i Coordinador d'investigació en pesqueres del Mediterrani (1988-1989).  Membre del SCRS de CICAA-ICCAT (1984 - 1988) i president del Comitè Científic Assessor (CCA) de la CGPM (1998 - 2003), ha coordinat i participat en projectes europeus i nacionals. Professor i conferenciant convidat en fòrums internacionals i universitats, ha publicat articles científics, llibres, capítols, informes tècnics sobre pesqueres, biologia marina i ecologia i sobre les interaccions de la pesca i les tortugues marines.

Membre de diverses societats científiques i President de l'Associació Herpetològica Espanyola (AHE) des del 2016, és Acadèmic Numerari i membre de la Junta Directiva de l'Acadèmia Malaguenya de Ciències.

 

Tornar

 

 

 

 

 

Marta Coll

 

I am an Institut de recherche pour li développement (IRD) researcher at the Marine Biodiversity, Exploitation and Conservation mixed research unit (MARBEC UMR - IRD, CNRS, Ifremer & University of Montpeller II) in Sète (France).

My research focuses on understanding patterns and processes that characterize marine ecosystems and, in particular, changes of, and threats to, marine biodiversity.

I study population, community and food-web dynamics linked with human activities (such as fisheries, climate change, eutrophication, and invasive species), and how these translate into changes in ecosystem structure and functioning, and services that humans obtain from the ocean. I develop and apply a variety of ecological analyses such as ecosystem modelling techniques and statistical tools, and I use historical data, fisheries statistics, experimental results and field data sets.

 

Tornar

 

 

 

José María da Rocha Álvarez

 

Doctor en Economia i professor titular d'universitat de l'Escola Universitària d'Estudis Empresarials de la Universitat de Vigo.

Diversos articles publicats en revistes SSCI i SCI, ha participat com a expert en diferents comitès i grups de treball relacionats amb la gestió pesquera i també ha participat, entre altres, en els projectes:

MYFISH: maximising yield of fisheries while balancing ecosystem, economic and social concerns, European Commission. 01/03/2012-28/02/2016. (MYFISH, FP7-KBBE-2011-5, N 289257)

Regulació de Pesqueres, (RESSÒ2012-39098-C06-00) i (RESSÒ2009-14697-C02-01)

Science, Technology, and Society Initiative to Minimize Unwanted Catches in European Fisheries (MINOUW). European Commission. 01/03/2015-28/02/2019.(H2020-SFS-2014-2, number 634495).

 

Tornar

 

 

 

 

 

Enrique de Cárdenas González

 

Llicenciat en biologia per la Universitat Complutense de Madrid i doctor en Biologia per la mateixa Universitat. Ha sigut funcionari públic de l'escala de tècnics facultatius superiors d'OO AA del MAPA i d'investigador del Ministeri de Ciència i Tecnologia, actualment jubilat. Com a investigador d'Institut Español d'Oceanografia ha liderat rellevants projectes d'investigació sobre pesqueres arribant a ocupar el càrrec de cap de l'àrea de pesqueres de l'IEO entre 1998 i el 2003. Ha participat en l'assessorament per a la gestió pesquera en diverses organitzacions com NAFO, ICES, ICCAT, STECF i FAO. En la Secretaria general de pesca ha exercit diversos llocs entre el 2003 i el 2015 (Cap de l'àrea de control, Conseller tècnic de pesqueres i Sotsdirector de protecció dels recursos pesquers).

Tornar

 

 

 

 

Antonio Esteban

 

Científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia en el Centre Oceanogràfic de Múrcia. Expert en avaluació de poblacions de recursos demersals i en l'estudi dels ecosistemes bentònics. Les línies d'investigació principals són el modelatge d'ecosistemes marins i els seus recursos vius,  el modelatge dels efectes del canvi climàtic i la pesca en els ecosistemes marins. Participa en els grups de treball de la Comissió General de Pesca del Mediterrani sobre avaluació d'estocs. Té experiència en el desenvolupament de mesures tècniques per a la gestió de pesqueres com ara estudis de selectivitat d'arts de pesca, tanques espai-temporals i altres mesures de gestió de l'esforç de pesca. És autor de 28 articles científics i diferents informes tècnics.

Tornar

 

 

 

 

 

Ángel M. Fernández González

 

Doctor en Biologia per la Universitat d'Alacant, Investigador en el Centre Oceanogràfic de Múrcia de l'Institut Español d'Oceanografia des de 1978.

Expert en avaluació d'estocs explotats en el Mediterrani, participa assíduament en les campanyes d'avaluació per mètodes directes de recursos demersales (MEDITS) i pelágicos (MEDIAS).

 

 

 

Tornar

 

 

 

Ramon Franquesa Artés

 

Professor d'Economia Mundial en la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) on va començar a treballar en 1983. Expert en recursos renovables i economia social.

En l'àmbit de la pesca va dirigir tres edicions del Master en Economia i Gestió pesquera entre 2003 i 2010. Ha impartit cursos en diverses universitats i centres de recerca a Argentina, Xile, Espanya, Itàlia, França, Malta, el Marroc i Portugal, etc.

Ha sigut assessor de la Secretaria General de Pesca Marítima del Govern d'Espanya i dels governs autonòmics de Múrcia, Illes Balears, Catalunya i València. Ha col·laborat amb la Federació Nacional de Confraries de Pescadors i amb CCOO del Mar. Ha participat com a tècnic en l'àmbit pesquer en les delegacions d'Espanya en organitzacions internacionals com l'OECD, WTO o la FAO.

Promotor del Fòrum Científic del Mediterraneo Español, ha desenvolupat investigació pesquera a Nicaragua, Rússia, Kazakhstan, Grècia, Itàlia, França, Portugal, el Marroc, Algèria, Líbia, Lituània, Romania, Bulgària, Malta, Xile, Argentina i Tunísia. Ha treballat com a assessor de FAO. Ha sigut membre del Comitè Científic de la Pesca (STEFC) de la Comissió Europea entre 1999 i 2010.

Un altre àmbit del seu camp d'investigació ha sigut l'economia social (cooperatives, cogestió, autogestió) i l'economia pública. Va treballar en el Departament d'Autogestió de la Universitat Estatal de Moscou a la fi dels anys 80, i va promoure intercanvis amb projectes d'economia social amb universitats de Polònia i l'antiga Iugoslàvia.

 

Tornar

 

 

 

Lucca Garibaldi

 

Biòleg, treballa amb el Departament de Pesca de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) des del 1990. En 2000 va ser nomenat estadístic de pesca encarregat del banc de dades FAO sobre les captures mundials.

 

Ha publicat diversos estudis relatius a les tendències i la informació que figuren incloses en el banc de dades i ha escrit set vegades el capítol sobre la producció de la pesca de captura i diversos requadres en "L'Estat Mundial de la Pesca i Aqüicultura" que la FAO publica cada dos anys.

 

Tornar

 

 

 

 

José María Gil Roig

 

Catedràtic d'Universitat en el Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, en l'Àrea d'Economia, Sociologia i Política Agràries, de la Universitat Politècnica de Catalunya i Director del centre d'Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentaris –UPC – IRTA (CREDA).

Les línies d'investigació que ha desenvolupat se centren en l'anàlisi de la cadena alimentària, amb atenció especial a la formació i transmissió de preus al llarg d'aquesta, l'anàlisi de la demanda i el comportament del consumidor.

Les metodologies de treball més usades fan referència a models economètrics i sèries temporals, en el primer cas, i a l'economia experimental, en el segon. Fruit d'una carrera professional de més de 20 anys han sorgit 150 publicacions en revistes científiques amb avaluació, tant nacionals com internacionals, de les quals 70 figuren recolllides en el Journal of Citations Report.


Tornar

 

 

 

 


Aurora Gómez Cardosa

 

Llicència en Dret per la UAM, Màster en Dret Comunitari per la UCM, Especialitat en Dret Ambiental Comunitari per la Universitat de Warwick (UK). Advocada en exercici des de 1991 i vinculada al moviment ecologista. Ha sigut Assessora jurídica en Dret del Medi ambient en el Parlament Europeu (1997-2000), Assessora jurídica en Dret del Medi ambient en el Congrés dels Diputats (2000-2006) i membre del Grup d'Experts del Ministeri de Medi ambient en Convenis Internacionals de Protecció del Medi Marí (Ospar i Conveni del Mediterrani)(2006-2011). Membre actiu de la Delegació Espanyola en l'I Congrés Mundial de la UICN amb la finalitat de crear a Màlaga el Centre de Cooperació del Mediterrani UICN-Med. En l'actualitat, és assessora jurídica de diverses administracions, institucions i organismes internacionals en projectes de cooperació per a la gestió pesquera sostenible en el Mediterrani. Membre de la Comissió de Dret Ambiental de la UICN des de 1990. Professora associada de la Universitat Politècnica de Madrid.

 

Tornar

 

 

 

 

Fernando González Costas

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1985).

Investigador en Funcions de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) en el Centre Costaner de Vigo des del 1999. Membre del Programa d'Investigació de Pesqueres Llunyanes de l'IEO.

En el període del 1995 al 1999 va participar en diversos projectes de la Unió Europea per a la millora del mostreig i recopilació de dades pesqueres usades en les avaluacions d'estocs pesquers de l'àrea de l'International Council for the Exploration of the Siga (ICES).

Des de l'any 2000 la seua activitat ha estat centrada en l'avaluació i gestió de pesqueres demersals de l'Atlàntic Nord. Entre l'any 2000 i el 2006 va participar en diversos grups de treball d'avaluació de l'ICES.

Des deL 2001 és membre del Consell Científic de Northwest Atlantic Fisheries Organization (NAFO) i responsable dins d'aquesta organització de l'avaluació dels granaders. Ha participat en diversos grups de treball de NAFO relacionats amb la implementació de l'Enfocament Precautori i el desenvolupament de l'Avaluació d'Estratègies de Gestió i Plans de Recuperació.

Ha impartit diversos cursos i seminaris sobre avaluació de recursos pesquers en diferents centres d'investigació i Universitats.

 

Tornar

 

 

 

 

Antoni M. Grau Jofre

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981), treballa en la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears des de 1982, on actualment és el cap del Servei de Recursos Marins.

És funcionari del Cos Superior Facultatiu de la C.A.I.B. des de 1989.

Ha sigut responsable de nombrosos projectes relacionats amb temes tan diversos com a aqüicultura marina, gestió de pesqueres artesanals i recreatives, espècies invasores o reserves marines.

A. M. Grau ha publicat més de 120 articles científics en revistes nacionals i internacionals sobre aquests temes, diversos capítols de llibres i tres llibres de divulgació, a més d'haver impartit més d'un centenar de conferències, exposicions orals i/o classes en seminaris i màsters. Interessat especialment en la vinculació entre la conservació dels ecosistemes marins i l'activitat pesquera, és coautor de la Llista Roja dels peixos de les Illes Balears (2000) i és responsable tècnic del programa de reserves marines del Govern de les Illes Balears. Així mateix, actualment és el president de la Societat d'Història Natural de les Illes Balears.


Tornar

 

 

 

      Elena Guijarro

 

Doctora en Biologia Marina per la Universitat d'Alacant (2007), MSc en Biologia per la Universitat d'Islàndia (2000), Llicenciada en Biologia per la Universitat d'Alacant (1994).

Investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia a Vigo, on treballa en pesqueres d'aigües profundes des de 2010. Prèviament va treballar en l'Institut d'Investigació Marina de Reykjavík des del 1995 fins al 2007, col·laborant en projectes relacionats amb diverses pesqueres però especialment en l'impacte de la pesca d'arrossegament en espècies no objectiu.

Ha publicat articles en diverses revistes d'àmbit internacional i participat en nombroses campanyes, tant de prospecció pesquera com també multidisciplinàries.

 

Tornar

 

 

 

 

 

Jordi Guillén

 

Llicenciat en Economia i en Administració i direcció d'empreses, Màster en Economia i Gestió de la Pesca i un Doctorat en Economia.

Va començar treballant en la Universitat de Barcelona (Espanya) en projectes d'Investigació sobre modelització bioeconòmica i gestió de la pesca entre 1999 i 2007.

Va tenir dues posicions de post-doctorat, primer en la Unitat d'Assumptes Marítims del Joint Research Centre (JRC) - Comissió Europea en Ispra (Itàlia), més tard en l'IFREMER en Brest (França).

Actualment és investigador visitant en l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (Espanya), on, entre altres tasques, fa treballs de consultoria per a la FAO.

Ha publicat 17 articles en revistes científiques, principalment en els àmbits de gestió de la pesca, modelització bioeconòmica, anàlisi de mercat, i l'eficiència energètica en el sector pesquer. Ha publicat més de 40 STECF - JRC Scientific and Technical Reports, un informe de FAO-Globefish, i actualment treballa en dues més. També ha fet presentacions en diferents conferències internacionals.

 

Tornar

 

 

 

Miguel Ángel Herrera

 

Joined OPAGAC (Organization of Associated Producers of Large Estudiantina Freezers) in March 2015, as Deputy Manager.

Degree on Biology (Zoology) at the Complutense University of Madrid (Spain), in 1989. Before joining OPAGAC Miguel worked for the Indian Ocean Estudiantina Commission as Head of Statistics, for over 15 years.

During that estafe Miguel was in charge of IOTC Databases, IOTC capacity building activities, preparation of reports and datasets for the assessments of IOTC estocs, and other joint-estudiantina-RFMO related activities.

Between 1994 and 1999 he was in charge of the Spanish Fisheries Office in Abidjan (Côte d'Ivoire) and then Victoria (Seychelles) where he monitored the activities of Spanish purse seiners based in those countries. Between 1989 and 1994 Miguel worked for the Spanish Institute of Oceanography, participating in various research activities, in land and onboard research and fishing vessels.

 

Tornar

 

 

 

 

Miguel Jover Cerdà

 

Doctor Enginyer Agrònom en 1994.

Catedràtic d'Universitat. Perfil d'Aqüicultura i Pesca Continental. Universitat Politècnica de València.

Director del Màster Interuniversitari d'Aqüicultura des del 2006.

Director del Curs On line d'Aqüicultura des de 2010.

Fundador i Director del Grup d'Investigació en Recursos Aqüícols de la UPV (www.upv.es/entidades/icta), ara Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat.

Primer President electe de la Societat Español d'Aqüicultura (2003-2005).

Investigador responsable en 24 Projectes d'Investigació finançats amb fons públics i en 15 Convenis amb administracions i empreses del sector aqüícola.

Autor de més de 50 treballs d'investigació sobre aqüicultura que han estat publicats en prestigioses revistes internacionals indexades (Aquaculture, Aquaculture Engineer, Aquaculture Research, etc), de 35 treballs en revistes no indexades (Aquatic, Butlletí Insituto Espanyol Oceanografia, etc), 110 comunicacions en congressos nacionals i 40 en congressos internacionals. Cites totals 1245, índex i10 = 37. índex H = 21.

Director de cinc tesis doctorals llegides i aprovades.


Tornar

 

 

 

 

Fred Kingston

 

Fred Kingston joined the NAFO Secretariat on 1 January 2014 as the Executive Secretary. He is NAFO Secretariat's chief administrative officer, with the authority over managing employees and employee-related issues of the Secretariat, as well as performing such other duties and functions as the General Council of NAFO may prescriu.

These other duties include supervising and coordinating NAFO Secretariat activities, providing all necessary support for meetings and implementing, as required, decisions of the General Council, Fisheries Commission and Scientific Council.

Fred is a Canadian who has worked for the European Commission for over 25 years at the EU Delegation in Ottawa Canada. His responsibilities at the Delegation included trade, agriculture, food safety and fisheries. He has also been involved with NAFO for many years, participating as a delegate from the EU. In recent years he has focussed on the financial and administrative side of NAFO, including serving as Chair of STACFAD for 10 years (1998 to 2007), as well as interim Chair of STACFAD in 2012. Fred is a lawyer, qualified to practice law in Canada. He also has a graduate degree in international and comparative law (LL.M.) from the Vrije Universiteit Brussel in Brussels, Belgium and a graduate diploma in European law from the College of Europe in Bruges, Belgium.

 

Tornar

 

 

 

 

Jordi Lleonart

 

Jordi Lleonart, fisheries biologist and PhD in Biology (University of Barcelona), is currently a researcher of the CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) at the Institute of Marine Science (ICM-Institut de Ciències del Mar), Barcelona.

His research areas are: Numerical methods and multivariate statistics in ecological research. Fisheries in general; Mediterranean fisheries; Hake fisheries; Population dynamics of exploited marine resources; Stock assessment, Modelling including bio-economic fisheries modelling; Computational statistics and simulation.

He was Editor-in-Chief of Scientia Marina (1986-1991) and FAO Senior Fishery Resources Officer from 2002 to 2008.


 

 

 

Tornar

 

 

 

 


Ángel David Macías López

 

Científic titular de l'institut Español d'Oceanografia amb més de 10 anys d'experiència en biologia pesquera, dinàmica de poblacions de peixos i mitigació del by-catch.

Les activitats d'investigació del Dr. David Macías se centren en l'avaluació de les poblacions de tonyines d'interès per a la flota pesquera espanyola. A més, la invetigació va dirigida a obtenir un coneixement major sobre la biologia d'aquestes espècies i els factors biòtics i abiòtics que tenen un impacte sobre la pesca. La línia de recerca sobre la biologia i pesca de túnidos i espècies afins del Mediterrani i regió sud-atlàntica espanyola va començar fa 25 anys en el Centre Oceanogràfic de Màlaga de l'Institut Español d'Oceanografia, mitjançant un projecte d'investigació finançat per la UE (DGXIV) titulat "Caracterización de las poblaciones de grandes especies pelágicas (Thunnus thynnus L., Thunnus alalunga Bonn, Sarda sarda Bloch., y Xiphias gladius L.) en el Mediterráneo". Des d'aleshores s'han desenvolupat de manera ininterrompuda diversos projectes sobre la biologia i pesca de túnidos en aquest Centre, finançats entre uns altres por el MEC, FEDER y la UE (DG-XIV, y recientemente H2020) .

D'altra banda, la captura incidental o bycatch, ya siga de classes de talla/edat no desitjades de les espècies objectiu o d'individus pertanyents a espècies no objectiu, és una de les majors amenaces per a la sostenibilitat de les explotacions pesqueres. En aquest context, l'avaluació de la captura incidental i la quantificació de la captura total (incloent la captura incidental) és també un objectiu important de l'equip d'investigació. El Dr. D. Macías té una àmplia experiència en l'anàlisi de les captures incidentals, i rep finançament mitjançant diversos projectes d'investigació nacionals i internacionals finançats per la SGM (SGPM, SGP) i UE (DG XIV). Els resultats més importants han sigut publicats en revistes nacionals i internacionals.

En l'actualitat la seua investigació se centra en el potencial reproductiu de túnids temperats, l'estudi del by-catch de peixos i vertebrats marins associats a les pesqueres de palangre i la caracterització d'estocs (marcat i genètica de poblacions). Regularment atén reunions i grups de treball del subcomité d'ecosistemes i by-catch de la ICCAT, participa en diversos projectes nacionals i internacionals i regularment supervisa i dirigeix a estudiants de doctorat i màster. Ha publicat més de 50 treballs en revistes revisades per parells i més de 60 documents de treball en diverses RFMOS.

 

Tornar

 

 

 

 

 

José Manuel Martín de la Sierra Hernández

 

És llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat d'Alacant, 2001 i Màster en Avaluació d'Impacte Ambiental per l'Institut d'investigacions Ecològiques (INIEC), 2004.

Actualment és Inspector de Pesca Marítima de l'Estat adscrit a la dependència de l'Àrea d'Agricultura i Pesca-Subdelegació del Govern a Alacant per al Control i Inspecció de la flota Pesquera nacional, comunitària i de països tercers en el Mar Mediterrani. També és Inspector ICCAT (International Comissió for the Conservation of Atlantic Tuna).

Té 11 anys d'activitats de control i d'inspecció pesquera en ports i llotges, inspeccions aèries a bord d'helicòpters i avions de la Secretària General de Pesca i a bord de mitjans d'inspecció navals amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i l'Armada, en missions de lluita contra la pesca il·legal i protecció dels caladors. Ha impartit cursos diversos relacionats amb la inspecció pesquera.


Tornar

 

 

 

Carlos Montero Castaño

 

Responsable de pesqueres de MSC per a Espanya i Portugal. Biòleg marí de formación, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, així com en gestió ambiental.

Responsable de projectes internacionals com a consultor independent per a administracions pesqueres, agències de cooperació internacional i ONGs.

Amb experiència en programes de cooperació pesquera, acuícola i científica amb països d'Àfrica i Amèrica, principalment, Mauritània, Senegal, Guinea Bissau, el Marroc, Haití i Perú.

Experiència en elaboració i avaluació de projectes i programes de desenvolupament.

 

Tornar

 

 

 

 

Beatriz Morales Nin

 

Professora d'Investigació del CSIC i Directora de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC/UIB).

Experta en biologia de peixos i pesca costanera, amb mes de 150 articles científics i capítols de llibres publicats.

Ha sigut gestora del Pla Nacional de Ciències i Tecnologies Marines del Ministeri i Coordinadora de l'Acció Estratègica contra els Abocaments Marins Accidentals.

Ha participat i coordinat múltiples projectes finançats en els àmbits nacional i europeu.

 

Tornar

 

 

 

 

Rafik Nouaili

 

Responsable de la gestió de pesqueres en el Ministeri d'Agricultura, Recursos Hidràulics i Pesca (MARHP) de Tunísia. Biòleg marí de formació, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, com també en gestió ambiental i qualitat i seguretat dels productes de la pesca.

Ha treballat en la coordinació de projectes internacionals de suport al desenvolupament del sector de la pesca i la integració regional principalment a Líbia, el Marroc i Tunísia.

Es va graduar per segona volta de M.sc. a Espanya (Universitat d'Alacant -CIHEAM) en Gestió Pesquera Sostenible en 2013. Domina el francès, l'àrab, el castellà i l'anglès.

 

Tornar

 

 

 

 

Daniel Pauly

 

Dr. Daniel Pauly was born 1946 in Paris, France. He grew up in the French-speaking part of Switzerland, but completed high school and university studies in the Federal Republic of Germany, where he earned a %u2018Diplom' (= MSc) in 1974 and a Doctorate in Fisheries Biology in 1979 at the University of Kiel. Daniel Pauly is French, but, since 2014, also holds Canadian citizenship.

In 1979, he joined the International Center for Living Aquatic Resources Management (ICLARM), Manila, Philippines, as a Postdoctoral Fellow, gradually assuming increasing responsibilities as Associate Scientist, Sènior Scientist and Program/Division Director. The latter positions involved management of and fundraising for what had traditionally been one of ICLARM's largest and most scientifically visible sets of activities.

Following a study leave to earn his ‘Habilitation’, at Kiel University (1985), Dr. Pauly directed the doctoral theses of a number of students at Kiel's Institut für Meereskunde (Marine Science Institute), where, as %u2018Privatdozent,' he also taught several courses in fish population dynamics. In 1994, he joined the Fisheries Centre, University of British Columbia (UBC), in Vancouver, Canada, as a tenured Professor, while remaining ICLARM's Principal Science Advisor until 1997 and the Science Advisor of its FishBase project until 2000. He served as Director of the Fisheries Centre from November 2003 to October 2008.

Since 1999, Dr. Pauly has served as Principal Investigator of the Siga Around Us Project, based at the Fisheries Centre, UBC. The project, which is devoted to studying the impact of fisheries on the world's marine ecosystems, is supported mainly by funds he secured from the Pew Charitable Trusts, Philadelphia, USA, and since 2014, from the Paul G. Allen Family Foundation. Pauly's scientific output, dedicated mainly to the management of fisheries and to ecosystem modeling, comprises authored and edited books, scientific papers and reports (a total of well over 700 items), as well as the concepts, methods and programari he (co-) developed that llaure in use throughout the world. This includes the Ecopath modeling approach and programari (see www.ecopath.org), FishBase, the online encyclopaedia of fishes (see www.fishbase.org) and, increasingly, the quantitative results of the Siga Around Us Project (see www.seaaroundus.org), notably %u2018reconstructed' catch estafe sèries for the marine fisheries of the entire world.

Daniel Pauly has been was awarded with the most important prizes in fisheries science and ecology and he is the recipient of seven honorary doctorates: from the Aristotle University of Thessanoniki, (2005), the Université de Montréal (2007), the Katholieke Universiteit Leuven, and Wageningen Universiteit, (2008), the Universidade de l'Algarve, (2010), the University of Alacant (2013) and that of Cadiz (2014).

 

Tornar

 

 

 

 

 

 

 

Maria Grazia Pennino

 

Dra. Maria Grazia Pennino is a marine biologist, with a master's degree in Biostatistic and a PhD in Mathematics & Statistics. Mostly, she has worked with Bayesian spatial-temporal models to estimate and predict the distribution of relevant important species in order to identify sensible habitats. She has also applied these knowledge to describe fishers behavior, to assess highly discards and by-catches hot-spots, and to identify nursery areas using different kind of fishery dependent and independent data. She has worked in different countries (Italy, Spain, France, Brazil, Canada) and now she is a researcher at the Spanish Institute of Oceanography in Murcia.

Tornar

 

 

 

 

 

 

Francisco Javier Pereiro Muñoz

 

Biòleg. Des de 1975 vinculat a l'Institut Español d'Oceanografia. Expert en Avaluació i Gestió de Recursos marins vius.

Representant espanyol en el Comitè Científic Tècnic i Econòmic de la Unió Europea (CCTEP/STECF 1986 - 1991), Comitè Assessor per a la Gestió de Pesqueres del Consell Internacional per a l'Exploració del Mar - ICES/CIEM (ACFM 1990 - 1997) i Comitè Assessor (ACOM 2007-2014) del mateix Consell Internacional.

Va participar en diferents grups i panells internacionals relacionats amb l'explotació de recursos, programes de I+D, en convenis pesquers, política científica, ordenació pesquera i mètodes d'avaluació.

Professor en diversos Màsters (Universitat de Barcelona, Universitat de Pontifícia de Comillas, Universitat de Santiago, Universitat d'Alacant i Universitat Carlos III), conferències, cursos i fòrums (Universitat Internacional Menéndez Pelayo, Universitat de Santiago, Fundació Gulbenkian, Universitat de Vigo).

Coordinador del cluster sobre Ús Sostenible dels Recursos Marins del Campus d'Excel·lència Internacional Campus do Mar. Director del Centre Oceanogràfic de Vigo, Director General de Recursos Marins de la Consellería de Pesca i Assumptes Marítims de la Xunta de Galícia (Santiago, 1997-2003), Sotsdirector General d'Investigació de l'Institut Español d'Oceanografia (Madrid, 2003-2008) i des d'aleshores, Conseller Tècnic de l'Institut Español d'Oceanografia.

 

Tornar

 

 

 

 

Sonia Rábade Uberos

 

Llicenciada en Biologia per la Universitat de Vigo (1999). Diploma d'Estudis Avançats en Biologia Marina i Aqüicultura (2001). Tècnic Superior en Anatomia Patològica i Citologia (2003).

Titulada Superior Activitats Tècniques i Professionals en l'Institut de Recerques Marines-CSIC (IIM) de Vigo, membre de l'equip d'Ecologia pesquera, departament d'Ecologia i Recursos Marins. Responsable del laboratori d'Ecologia Reproductiva.
La seua participació en diversos projectes europeus, nacionals i regionals està relacionada amb l'anàlisi del cicle reproductiu de peixos, campanyes d'investigació pesquera, recol·lecció de mostres, processament i interpretació de mostres histològiques dels ovaris, anàlisis d'imatge i tècniques manuals aplicades al càlcul de la fecunditat i anàlisi bioenergètics.

 

Tornar

 

 

 

 

 

 

 

Victor Restrepo

 

In addition to his work as vice president, science, Dr. Restrepo currently serves as chair of the ISSF Scientific Advisory Committee and as a member of the ISSF Board of Directors. Previously, he worked with the International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT).

Dr. Restrepo has also served as the chief of the NOAA/NMFS Sustainable Fisheries Division in the southeast US, where he acted as head scientist of the USA Delegation to ICCAT. He has also spent time as a population dynamics expert at ICCAT, as an associate professor at the University of Miami and as an IPA research specialist at the National Marine Fisheries Service's Office of Science and Technology in Silver Spring, Maryland. He has also attended numerous scientific meetings of ICCAT, ICES, NAFO, FAO and US, and chaired ICCAT working groups on Precautionary Approach and Stock Assessment Methods. In addition, he has also served as the chairman of GFCM-ICCAT working group on Mediterranean Large Pelagic Fishes.

Dr. Restrepo holds a PhD in population dynamics from the University of Miami, as well as a BSc in marine science and biology from the University of Miami.

 

Tornar a "Col·laboradors externs"

 

 

 

 

Gonzalo Rodríguez Rodríguez

 

Professor Contractat Doctor del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la i coordinador del Grup d'investigació en Economia Pesquera i Recursos Naturals. Les seues principals línies d'investigació se centren en els impactes econòmics i socials de la pesca i la seua contribució al desenvolupament, els mercats de la pesca i l'aqüicultura, la pesca IUU i els descartes, havent publicat en les principals revistes de l'àrea.

 

 

 

Tornar

 

 

 

 

Francisco Saborido Rey

 

Des del 1989 forma part de l'Institut d'Investigacions Marines de Vigo.

Entre el 2000 i el 2012 ha sigut el responsable del grup d'investigació d'Ecologia Pesquera i des de 2008 és el coordinador de la línia d'investigació del CSIC Enfoque di ecosistemes aplicat a la gestió dels recursos marins.

Ha participat en 48 projectes d'investigació, dels quals ha dirigit 33, 26 d'ells internacionals.

Ha sigut el coordinador d'una xarxa d'Excel·lència Europea de pesqueres en la qual van participar 180 investigadors de 20 països.

La seua producció científica abasta 120 publicacions i 75 ponències, així com l'adreça de 7 tesis doctorals.

Assessora diversos organismes internacionals, com ara ICES o NAFO, i ha presidit diversos comitès d'ICES, i en anys recents amb especial èmfasi a països en desenvolupament.

Dirigeix les seues investigacions cap a l'estudi de l'ecologia pesquera d'espècies explotades com a bacallà, fletán negre, gallineta i lluç però també en espècies costaneres i tropicals. Ha posat especial èmfasi a l'estudi de l'ecologia reproductiva i a la seua influència en la dinàmica de les poblacions, en l'avaluació i en la gestió pesquera.

Tornar

 

 

 

Mohamed Samy

 

Doctor en Ciències del Mar per la Universitat d'Alacant. Va completar la seua tesi en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. El seu treball de tesi es va centrar en l'avaluació d'algunes mesures de gestió aplicades a la pesquera d'arrossegament en el Mediterrani occidental.

 

Les seues principals línies d'investigació són de la gestió pesquera, especialment a les pesqueres mixtes, la Política Pesquera Comuna de la UE, la selectivitat d'arrossegament, modelització espacial (utilitzant eines del SIG), la gestió basada en els resultats, documentació de les pesqueres, les pesqueres demersales del Mar Mediterrani, les pesqueres del Mar Roig i les àrees marines protegides.

 

Tornar

 

 

 

 

Francesc Sardà Amills


Doctor en Biologia. Especialitzat en pesqueres i exploració del mar profund.

Ha dirigit huit tesis doctorals, diversos projectos d'investigació del Pla Nacional i de la CE.

Ha publicat més de 120 treballs en revistes del SCI i actualment és responsable del grup de Recursos Marins Renovables, com a grup consolidat de referència per la Generalitat de Catalunya.

Dirigeix el grup de Funcionament i vulnerabilitat d'espècies marines i ecosistemes, dins de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC).

Ha sigut investigador pioner a Espanya en l'aplicació de la selectivitat en les arts d'arrossegament.

 

Tornar

 

 

 

 

 

Miquel Simón i Giménez


Enginyer agrònom, cap de la Secció de Pesca Marítima de la direcció territorial d'Alacant de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural des de l'any 2001. Experiència professional en pesca marítima, ordenació del sector pesquer, marisqueig i aqüicultura i en l'aplicació de la política pesquera comú a la Mediterrània.


 

Tornar a "Col·laboradors externs"

 

 

 

Ignaci J. Soler Martínez

 

Expert en Tecnologia Pesquera. Actualment treballa en Simrad Spain.

Anteriorment ha sigut professor de tecnologia pesquera i seguretat marítima en l'Institut Politècnic Marítim pesquer del Mediterrani i capità de pesca en flota comercial.

Ha participat en nombrosos projectes relacionats amb innovacions tecnològiques per a la millora d'eficiència i la sostenibilitat de la pesca en col·laboració amb centres d'investigació i empreses.

 

Tornar

 

 

 

 

 

 

María Soto Ruiz

 

Llicenciada en Matemàtiques i doctora en Economia amb una tesi sobre modelatge bioeconòmic de les pesqueres de rabil.

Actualment és investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia en els serveis centrals de Madrid i responsable de la investigació en túnids tropicals.

Ha dirigit nombrosos projectes entre els quals destaquen els relatius a estandardització d'esforç de pesca en pesqueres de túnidos tropicals.

 

Tornar

 

 

 

 


Vahdet Ünal

 

Completed his bachelors degree in Agricultural Economics, studied on fisheries economics and management during the master and doctoral degree in Ege University, Faculty of Fisheries (EUFF) in Turkey.

 

He also got second M.sc. from Spain (University of Barcelona-CIHEAM) on Fisheries Management and Economics in 2006. He is co-founder of Mediterranean Conservation Society, member of European Association of Fisheries Economists (EAFE).

He published habite than 50 articles in national and international fisheries journals and proceedings. He has coordinated in the Sub-committee of Economic and Social Science (SCESS) of General Fisheries Commission of the Mediterranean (GFCM), FAO between years 2009-2013.

He presently works on marine capture fisheries economics and management as an Associate Professor at the EUFF. He knows Turkish (native), English and Spanish.

 

Tornar

 

 

 

 


Agurtzane Urtizberea

 

I studied mathematics at the University of the Basque Country, where I received my MSc and later did my doctoral studies in marine biology at the University of Bergen Norway. After receiving my PhD (in 2009), I stayed two habite years at the University of Bergen as a researcher in the Theoretical Ecology Group, to continue my work on the development of trait-based ecosystem models and larval fish behavior modeling.

Since 2012, I work as a sènior researcher in the Institute of Marine Research of the Basque Country (Azti-Tecnalia), in the group of Sustainable Fisheries Management. My research is focused mainly on the development of the R package FLBEIA (Fisheries Bio-Economic Impact Assessment Model) and management strategy evaluation of different fish estocs, such as Northern Atlantic bluefin estudiantina (Thynnus thunnus), redfish (Sebastes mentella) in the North Siga and cod (Gadus morhua) in the Flemish Cap. I have also participated in the ICES working group on Northeast Atlantic mackerel, contributing to evaluate the long-term effects of its management pla. Due to my knowledge in statistics, I also contributed to other projects in Azti-Tecnalia, related to the design of recreational and artisanal fisheries data collection, and the evaluation of electronic monitoring of tropical estudiantina purse-seine fishery.

 

Tornar

 

 

 

 

Stefania Vannuccini

 

Stefania Vannuccini, an economist with a specialization in statistics, has a considerable experience in the analysis of fishery statistics, with several publications, articles and presentations produced. She has been working in FAO since 1993, first as a market analyst in F

AO GLOBEFISH and from 2000 as Fishery Statistician (Commodities) in the FAO Fisheries and Aquaculture Statistics and Information Service.

She is responsible for statistics and analysis of utilization, production, trade and consumption of fish and fishery products. In addition, she is at present involved in the preparation of fish outlook models being developed by FAO together with OECD as well as with World Bank and IFPRI.

Stefania Vannuccini, an economist with a specialization in statistics, has a considerable experience in the analysis of fishery statistics, with several publications, articles and presentations produced. She has been working in FAO since 1993, first as a market analyst in FAO GLOBEFISH and from 2000 as Fishery Statistician (Commodities) in the FAO Fisheries and Aquaculture Statistics and Information Service. She is responsible for statistics and analysis of utilization, production, trade and consumption of fish and fishery products. In addition, she is at present involved in the preparation of fish outlook models being developed by FAO together with OECD as well as with World Bank and IFPRI.

Tornar

 

 

 

Professorat de la Universitat d'Alacant:

José Luis Sánchez Lizaso

Just T. Bayle Sempere

J. Antonio de la Ossa

Aitor S. Forcada Almarcha

Francisca Giménez Casalduero

José Antonio Martínez Díaz

Alfonso A. Ramos Esplá

Pablo Sánchez Jerez

Carlos Valle Pérez

José Jacobo Zubcoff Vallejo

 

 

 

 

José Luis Sánchez Lizaso

 

Secretari del departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i Coordinador del Màster en Gestió pesquera sostenible.

Director científic del projecte Fisherman entre altres projectes.

Ha treballat principalment en la gestió dels ecosistemes marins amb més d'un centenar de publicacions científiques.

Va ser president del Fòrum científic per a la pesca espanyola en el Mediterrani entre els anys 2000 i 2002.

Pertany a l'Institut Multidisciplinari per a l'estudi del Mitjà (IMEM).


 

Tornar

 

 

 

 

 

Just T. Bayle Sempere

 

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, doctor en Biologia per la Universitat d'Alacant. Professor titular d'universitat en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i investigador en l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mig Ramón Margalef.

Imparteix docència en el Grau de Ciències del Mar, el Grau de Biologia, el Master Universitari d'Anàlisi i Gestió d'Ecosistemes Mediterranis, el Master Universitari de Gestió Pesquera Sostenible i el Master Interuniversitari en Cooperació al Desenvolupament.

Les lineas de recerca que ha desenvolupat tracten l'ecologia d'àrees marines protegides i esculls artificials, participant en projectes de disseny, creació i seguiment; l'anàlisi d'impactes antròpics en ecosistemes marins clau, els efectes ambientals de l'aqüicultura en mar obert, i la modelització ecosistémica com a eina per a avaluar efectes de processos ecològics i activitats antròpiques.

Ha participat com a investigador en 51 projectes de recerca, 5 d'ells finaciados per la UE (2 d'aquests com a investigador principal).

Ha sigut coautor de 95 publicacions, 49 d'elles en revistes internacionals d'impacte, i més de 100 contribucions a congressos.

Ha participat en 32 projectes amb empreses i administracions públiques, en activitats de transferència de tecnologia i consultoria. Ha dirigit 10 tesis doctorals, 4 tesis de llicenciatura i 2 de master, i ha participat en diversos comitès d'organització de congressos, un d'ells (el XVI SIEBM) com a president del comitè organitzador.

Ha realitzat 8 estades de recerca en centres científics estrangers, quatre d'elles com a investigador convidat. Posseeix titulacions de bussejador esportiu 3 estels i bussejador professional bàsic, i titulacions nàutiques esportives i professionals per al govern d'embarcacions. És assessor científic en el sector pesquer i en grups de desenvolupament local.


Tornar

 

 

 

J. Antonio de la Ossa

 

Licenciado en Biología por la Universidad de Santiago de Compostela, licenciado y doctor en Ciencias del Mar por la Universidad de Alicante.

Personal investigador doctor y profesor asociado del Departamento de Ciencias del Mar y Biología Aplicada en la Universidad de Alicante. Su línea de investigación se desarrolla en el estudio de bioindicadores como herramientas para la detección y evaluación de la impactos sobre el medio marino. Es coautor de más de 25 publicaciones en revistas internacionales, más de 20 presentaciones en congresos internacionales y ha participado en más de 40 proyectos de investigación.


 

Tornar

 

 

 

Aitor S. Forcada Almarcha

 

Professor Ajudant Doctor en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant, on imparteix classes principalment sobre estadística aplicada i sistemes d'informació geogràfica en els Graus de Biologia i Ciències del Mar, i en 2 Postgraus Oficials de la Universitat d'Alacant.

Ha impartit docència en diversos cursos de caràcter internacional, sobre l'ús dels SIG per a la gestió de l'aqüicultura i pesqueres, metodologies de seguiment ecològic en àrees marines protegides, eines per a la gestió ambiental en l'aqüicultura marina, metodologies per al cartografiat d'hàbitats marins clau i introducció al disseny experimental, organitzats per institucions tant nacionals com internacionals.

Es va graduar en Biologia Marina en 2002 i va finalitzar la seua tesi doctoral (Premi Extraordinari de Doctorat) en 2008, centrada en l'avaluació de l'efecte de protecció de les àrees marines protegides i el seu efecte en pesqueres artesanals del Mediterrani occidental.

La seua activitat investigadora s'ha centrat en l'estudi de les àrees marines protegides, l'ecologia dels poblaments de peixos litorals, la gestió i conservació dels recursos marins pesquers i l'aplicació de sistemes d'informació geogràfica (SIG) per a l'avaluació dels recursos marins.

Ha participat en més de 65 projectes nacionals i internacionals (tres d'ells Europeus), la qual cosa li ha permès col·laborar de forma molt activa amb altres centres de recerca tant nacionals com internacionals, on en 3 d'ells va desenvolupar estades amb finalitat investigadora. Aquesta activitat investigadora li ha permès col·laborar en l'autoria de 51 comunicacions a congressos, 3 llibres, 8 capítols de llibre, com també diversos articles (14 d'ells en revistes amb un alt índex d'impacte).

 

Tornar

 

 

 

 

 

Francisca Giménez-Casalduero

 

Professora titular del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, té una àmplia experiència en la recerca i la gestió de les zones marines i costaneres, contaminació marina i els efectes de les activitats humanes sobre els sistemes biològics. Ha participat en totes les fases de planificació, execució i gestió de les Àrees Marines Protegides. A més de realitzar treballs en taxonomia i autoecologia d'invertebrats marins.

Actualment les seues principals línies de recerca se centren en: l'avaluació de les comunitats del bentos, ecologia del paisatge marí i la resposta a la qualitat de l'aigua i efectes de les pressions antròpiques en les comunitats i poblacions marines.


Tornar

 

 

 

 

José Antonio Martínez Díaz

 

Doctor en Economia per la Universitat d'Alacant (juliol 2000).

Professor Titular d'Economia Aplicada en la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant.

Secretari del Departament d'Economia Aplicada i Política Econòmica de la Universitat d'Alacant des de 1990.

Responsable de l'àrea de Gestió i Coordinació de projectes de l'Institut Tecnològic de l'Empresa (AITEM) pertanyent a la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Generalitat Valenciana REDIT (2002 - 2005).

Co-director (amb M. Fuentes) de la Tesi Doctoral "Política Comercial per als Microproductores Europeus de Vi" defensada per Eduardo Such Irusta (UMH, 2011).

Coautor (amb Duarte, A. i Fuentes, M.) del llibre "Curs elemental de micro i macroeconomia" (Ed. Cívitas, Madrid, 1993).

Investigador en diversos projectes públics i privats, entre els quals destaquen tres projectes pilot Leonardo da Vinci de la UE: "Third Age Guidance" (2004-2005), "Màrqueting European Wine" (2007-2009) i "HOPE" (2011-2013).


Tornar

 

 

 

 

Alfonso A. Ramos Esplá

 

Formació Acadèmica:

•Llicenciat en Ciències Biològiques, Universitat de València (juny 1975)

• Doctor en Ciències Biològiques, Universitat de Barcelona (juliol 1988)

 

 Activitats de caràcter acadèmic i professional:

• Professor Institut Politècnic Marítim-Pesquer del Mediterrani(1975-1990).

• Professor Associat (1985-89) Prof. Titular (1989-2002) Catedràtic de la Universitat d'Alacant (2002-)

• Conservador Reserva Marina de Tabarca, Ajuntament d'Alacant (1987-89)

• Director Institut d'Ecologia Litoral, Universitat d'Alacant (1989-94)

• Vicedegà de la Llicenciatura en Ciències del Mar de la Universitat d'Alacant (2002-2010).

• Director Científic del Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR), Vicerectorat d'Investigació de la Universitat d'Alacant.

 

 Activitat investigadora:

I. Línies d'investigació: Taxonomia animal (invertebrats i ictiofauna marins); Comunitats bentónicas litorals; Ordenació i conservació de la fauna (àrees marines protegides, impacte ambiental, ordenació i gestió d'hàbitats marins, esculls artificials dissuasius).

II. Participació en Projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques:

•Unió Europea: 10 projectes (6 com a investigador principal de projecte/subprojecte)

• World Bank: 2 projectes (investigador principal: biodiversitat, esculls artificials Tunísia)

• Ministeri de Ciència i Tecnologia: 10 projectes (6 com a investigador principal de projecte/subprojecte)

III. Publicacions: Més de 100 publicacions científiques i més de 90 comunicacions a congressos.


Tornar

 

 

 

 

 

 

 

Pablo Sánchez Jerez

 

Comença la carrera investigadora desenvolupant la tesi doctoral sobre ecologia d'invertebrats en prades de fanerògames marines i la seua protecció mitjançant esculls artificials, especialitzant-se en els anfípodes. D'altra banda, participa en diversos projectes de gestió de reserves marines en tot el Mediterrani amb projectes nacionales i del RAC-SPA de l'ONU (Espanya, Tunez, Xipre) mitjançant l'ús de censos visuals de peixos dins del grup d'Alfonso Ramos. Fa una sèrie d'estades en el Fish Ecology Lab de la Universitat de Sydney, amb el Dr. Michael J. Kingsford, qui passa a codirigir la seua tesi, formant-se en aquesta època en disseny experimental, anàlisi de dades aplicat a la investigació experimental. Participa en una campanya oceanogràfica en l'Antàrtida al desembre de 2000, sobre distribució de zooplancton i processos de fertilització. Després realitzarà una estada postdoctoral en el Fish Ecology Lab, iniciant-se en l'ús d'element traça per a l'estudi d'ecologia de peixos mitjançant ICP-MS en col·laboració amb la Dra. Bronwyn Gillanders. Durant aquesta estada comença una col·laboració profitosa amb el Dr. Tim Dempster, iniciant en la UA com a professor titular una línia d'estudi de les interaccions de l'aqüicultura en l'ecosistema costaner. Amb aquesta línia ha constituït un grup d'investigació dins de la Unitat de Biologia Marina del departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. Tot plegat a la gestió ambiental de l'aqüicultura ha participat en diverses comissions d'experts: de la CIESM, el Comitè d'Aqüicultura de FAO, en el grup d'experts E-BAG de la IUCN i diverses activitats de la Fundació Observatori Español d'Aqüicultura, participant en diversos treballs sobre índex de sostenibilitat, Pla Estratègic Nacional d'Aqüicultura i Pla Estratègic Valencià d'Aqüicultura. Ha liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals sobre tot tipus d'efectes de l'aqüicultura sobre el medi, en especial respecte d'escapaments, peixos associats i pesca litoral, cicle de nutrients i efectes sobre la fauna bentònica i fouling, per a promoure la sostenibilitat d'aquesta activitat. És co-editor de la revista Aquaculture Environment Interactions.

Tornar

 

 

 

 

 


Carlos Valle Pérez

 

Llicenciat en Biologia i Doctor en Ciències del Mar, titulacions professionals de bussejador i patró d'embarcacions.

En l'actualitat és Professor Titular del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i Coordinador del Grau en Ciències del Mar de la Universitat d'Alacant.

Especialitzat en la creació, seguiment, avaluació i gestió d'Àrees Marines Protegides; en els efectes ambientals de l'aqüicultura; i en l'impacte d'activitats antròpiques sobre el medi marí.

Amb 20 anys d'experiència en les ciències marines, ha participat en 88 projectes públics i privats, amb més de 25 articles en revistes internacionals i 95 contribucions en congressos.


Tornar

 

 

 

 

 

 


José Jacobo Zubcoff Vallejo

 

Director del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant i membre del grup de recerca WaKe.

Les seues línies de recerca abasten l'anàlisi de dades, mineria de dades i estadística aplicada.

 

Actualment lidera la línia de recerca denominada %u201CDemocratització del coneixement", que pretén acostar l'accés al coneixement i a l'anàlisi de dades amb tècniques complexes d'estadística i mineria de dades a la ciutadania.

 

Tornar