Professorat i col·laboradors externs de la setena edició del màster Estudis de la Facultat de Ciències

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Centres
Logo Estudis de la Facultat de Ciències   Estudis de la Facultat de Ciències
Estudis de la Facultat de Ciències

Professorat i col·laboradors externs de la setena edició del màster

 

> Professorat i Col·laboradors externs de la 6a edició

Col·laboradors externs

 

 

Juan L. Alegret

 

PhD in Social Antropology, Universitat Autònoma de Barcelona; and PhD. Program on maritime issues, Université Laval (Québec).

Teacher at Universitat Centroamericana-Managua (1985-6), Universitat Autònoma- Barcelona (1988-2000), Universitat de Girona (2001-).

Fishermen associations, Fisheries management, Fisheries and Maritime heritage and History of Fisheries in Catalonia (Spain).

Director of the Chair of Martime Studies - Universitat de Girona - Palamós.

Director of the Social Group Studies of Maritime Fisheries of the Universitat de Girona.

Adviser of the Museu de la Pesca and Espai del Peix. Palamós.

Tornar

 

 

 

Federico Álvarez Prado

 

Científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO).

Expert en biologia i ecologia de recursos pesquers amb nombrosos articles publicats. Va participar i va coordinar diversos projectes cofinançats, tant nacionals com europeus.

Va participar en diversos fòrums d'assessoria tècnica sobre explotació de recursos (Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de Pesca (STECF) de la Comissió Europea; Consell General de Pesca del Mediterrani (CGPM)-FAO, i Secretaria General de Pesca (SGP) de l'Administració Espanyola).

Ha sigut director del Centre Oceanogràfic de Balears de l'IEO i coordinador del Subcomité de Medi Marí i Ecosistemes del Comitè Científic de la CGPM-FAO.

 

Tornar

 

 

 

Eduardo Balguerías Guerra

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de la Llacuna (Tenerife) i Premi Extraordinari de Doctorat pel mateix centre universitari.

Des de l'any 1989 forma part de l'Administració General de l'Estat, on ha exercit, entre uns altres, el càrrec d'investigador Cap del Programa "Avaluació dels recursos pesquers de l'Atlàntic Centre Oriental", dins de l'Institut Español d'Oceanografia. Des de 2008 fins a juny de 2010 va exercir com a sotsdirector general de Recerca del citat organisme públic de recerca, en el qual ha desenvolupat principalment línies de recerca relacionades amb l'avaluació i gestió de recursos vius marins renovables, la biologia pesquera i l'ecologia marina. Actualment ocupa el lloc de director de l'IEO.

Tornar

 

 

 

Bernardo M. Basurco de Lara

 

Llicenciatura (1985) i Doctorat (1990) en Veterinària en patologia de peixos per la Universitat Complutense de Madrid, amb estades posdoctorales (1990-1994) en la Universitat de Califòrnia, Davis, i en l'INRA, Jouy-en-Josas, França.

Des de gener de 1995 exerceix les funcions d'administrador (coordinador) de l'Àrea de Pesca i Aqüicultura en el IAMZ-CIHEAM.

Des de la seua incorporació al CIHEAM ha ampliat la formació a altres aspectes de l'aqüicultura i de la gestió pesquera, fonamentalment mitjançant l'organització de cursos internacionals tant en aspectes tècnics com a socioeconòmics. Entre les seues comeses es troba, també, la coordinació de programes de postgrau, xarxes, jornades tècniques, publicacions i estudis tècnics. Ha publicat diversos articles en revistes, capítols de llibres, ponències i comunicacions en congressos nacionals i internacionals.

Del 2002 al 2004 va participar com a membre del Comité de direcció de la Societat Europea d'Aqüicultura (EAS). Actualment, des d'octubre de 2015, és president de la Societat Espanyola d'Aqüicultura (SIGA).

 

Tornar

 

 

 

José María Bellido

 

Bellido holds a B Sc and a PhD in Marine Science from the University of Aberdeen, Scotland (2002). He is a researcher at the Spanish Institute of Oceanography in Murcia, and works in the Mediterranean pelagic resources team, where he is currently doing spatial modelling and estoc assessment and research on bycatches and discards.

 

 

 

 

Tornar

 

 

 

Luis Ambrosio Blázquez

 

Director Gerent de Projectes Biològics i Tècnics S.L. (PROBITEC) des de 1989. Treballa com a consultor en matèria de pesca, aqüicultura i biosfera marina.

Respecte a Pesca i Aqüicultura, ha col·laborat per a diferents Administracions públiques, empreses privades i ONGs.

Les seues principals àrees de coneixement són l'anàlisi de pesqueres internacionals, àrees marines protegides, biodiversitat i biotecnologia marina, polítiques pesqueres, comercialització i qualitat dels productes pesquers, etiquetatge i certificació, interaccions ambientals de la pesca i impacte socioeconòmic de l'activitat pesquera.

 

Tornar

 

 

 

Marilú Bouchon Corrals

 

Biòloga per la Universitat Ricardo Palma, Llima - Perú (1988) i Màster en Ciències del Mar per la Universitat Nacional Federico Villarreal, Llima - Perú (2007).

Especialista en pesquera pelàgica, avaluació de Recursos Pesquers i impacte de l'Esdeveniment El Xiquet sobre els recursos hidrobiològics.

Coordinadora del Programa d'Observadors a bord Bitàcoles de Pesca - IMARPE (2013 2014).

Des del 2012 exerceix labors com a Directora General d'Investigacions de Recursos Pelàgics en l'Institut del Mar del Perú (IMARPE).

Revisor d'articles científics i assessora de tesi. Autora i coautora de nombrosos (més de 20) articles científics i capítols de llibres en el camp de la biologia pesquera i dinàmica de poblacions des de 1987.

Representant del Perú en diversos esdeveniments científics i en el Comitè Científic del Grup Estudi Regional del Fenomen El Xiquet (ERFEN), 1998 a l'actualitat.

 

Tornar

 

 

 

Domingo Calvo Dopico

 

PhD, Associate Professor at the Economics Analysis and Business Administration Department.

European Phd, defending the Thesis "Quality and perceived Risk in food markets", with special distinction- Professor Dopico has carried out research in consumer studies and màrqueting research in Europe.

His research interests llaure focused on food consumption behaviour, survey research and structural equation modelling.

He has published articles in màrqueting and international business journals such as Journal of Consumer Behaviour, British Food Journal, Appetite, Food Quality and Preference, in the area of perceived quality, consumer behaviour, and perceived risk. He has made research stays in different Institutes and Universities such us Erasmus University Rotterdam, (The Netherlands), Aarhus School of Business, (Denmark), CSIC (Spain).

 

Tornar

 

 

 

José María da Rocha Álvarez

 

Doctor en Economia i professor titular d'universitat de l'Escola Universitària d'Estudis Empresarials de la Universitat de Vigo.

Diversos articles publicats en revistes SSCI i SCI, ha participat com a expert en diferents comitès i grups de treball relacionats amb la gestió pesquera i també ha participat, entre altres, en els projectes:

MYFISH: maximising yield of fisheries while balancing ecosystem, economic and social concerns, European Commission. 01/03/2012-28/02/2016. (MYFISH, FP7-KBBE-2011-5, N 289257)

Regulació de Pesqueres, (ECO2012-39098-C06-00) i (ECO2009-14697-C02-01)

Science, Technology, and Society Initiative to Minimize Unwanted Catches in European Fisheries (MINOUW). European Commission. 01/03/2015-28/02/2019.(H2020-SFS-2014-2, number 634495).

 

Tornar

 

 

 

 

Emilio María Dolores Pedrer

 

 

 

 

Tornar

 

 

 

Keigo Ebata

 

I am an Associate Professor of Faculty of Fisheries, Kagoshima University, teaching fundamental physics, fishing gear and methods, and fisheries resource management.

PhD in Fisheries Science from Hokkaido University on December 2005.

My study is mainly fishing technology for harvesting seafood. My current research topic is energy saving for trawler during operation, improvement for quality and freshness of trawl-caught fishes, monitoring on seasonal variation of operation sites and catch composition and amount in small-scale fisheries for marine resource management.

 Volver

 

 

 

Antonio Esteban

 

Científic titular de l'Institut Español d'Oceanografia en el Centre Oceanogràfic de Múrcia. Expert en avaluació de poblacions de recursos demersals i en l'estudi dels ecosistemes bentònics. Les seues principals línies de recerca són el modelatge d'ecosistemes marins i dels recursos vius, el modelatge dels efectes del canvi climàtic i la pesca en els ecosistemes marins. Participa en els grups de treball de la Comissió General de Pesca del Mediterrani sobre avaluació d'estocs. Té experiència en el desenvolupament de mesures tècniques per a la gestió de pesqueres com són estudis de selectivitat d'arts de pesca, tanques espai-temporals i altres mesures de gestió de l'esforç de pesca. És autor de 28 articles científics i diferents informes tècnics.

Tornar

 

 

 

Nicola Ferri

 

Nicola Ferri holds a PhD in International Law and currently serves as Legal and Institutional Officer of the FAO GFCM. Before joining the FAO, Dr Ferri cooperated for several years with the Italian Ministry of Foreign Affairs as a legal consultant. In this capacity, he represented Italy in numerous fora, including at United Nations (UN) General Assembly meetings relating to oceans and fisheries. He has also dealt with several other legal issues in the context of the work of the Sixth Committee of the UN's General Assembly in New York. Dr Ferri has authored several publications on various international law topics, including a monograph entitled Conflicts over the Conservation of Marine Living Resources: Third States, Governance, Fragmentation and Other Recurring Issues in International Law (2015, G. Giappichelli Editore).

 

 

Tornar

 

 

 

Ramon Franquesa Artés

 

Professor d'Economia Mundial en la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) on va començar a treballar en 1983. Expert en recursos renovables i economia social.

En l'àmbit de la pesca va dirigir tres edicions del Master en Economia i Gestió pesquera entre 2003 i 2010. Ha impartit cursos en diverses universitats i centres de recerca a Argentina, Xile, Espanya, Itàlia, França, Malta, el Marroc i Portugal, etc.

Ha sigut assessor de la Secretaria General de Pesca Marítima del Govern d'Espanya i dels governs autonòmics de Múrcia, Illes Balears, Catalunya i València. Ha col·laborat amb la Federació Nacional de Confraries de Pescadors i amb CCOO del Mar. Ha participat com a tècnic en l'àmbit pesquer en les delegacions d'Espanya en organitzacions internacionals com l'OECD, WTO o la FAO.

Promotor del Fòrum Científic del Mediterraneo Español, ha desenvolupat recerca pesquera a Nicaragua, Rússia, Kazakhstan, Grècia, Itàlia, França, Portugal, el Marroc, Algèria, Líbia, Lituània, Romania, Bulgària, Malta, Xile, Argentina i Tunísia. Ha treballat com a assessor de FAO. Ha sigut membre del Comitè Científic de la Pesca (STEFC) de la Comissió Europea entre 1999 i 2010.

Un altre àmbit del seu camp de recerca ha sigut l'economia social (cooperatives, cogestió, autogestió) i l'economia pública. Va treballar en el Departament d'Autogestió de la Universitat Estatal de Moscou a la fi dels anys 80, i va promoure intercanvis amb projectes d'economia social amb universitats de Polònia i l'antiga Iugoslàvia.

 

Tornar

 

 

 

Javier Garat

 

Javier Garat va nàixer en Sanlúcar de Barrameda (Cadis), el 27 de gener de 1971. Llicenciat en Dret i Diplomat en Dret Comunitari per la Universitat Complutense de Madrid (C.I.O. Sant Pablo) i Màster en Dret Internacional i Europeu per la Universitat Catòlica de Lovaina (O.C.L. Bèlgica).

Després de treballar a Brussel·les durant dos anys (1996 i 1997) en l'equip de pesca del Servei Jurídic de la Comissió Europea i com a assistent del Conseller de Pesca de la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea, va exercir durant quatre anys com a advocat en el despatx internacional d'origen holandés Nauta Dutilh. A l'abril de 2001 es va incorporar a la Federació Espanyola d'Organitzacions Pesqueres (FEOPE) com a Secretari General. Actualment és, a més d'altres, Secretari General de la Confederació Espanyola de Pesca (CEPESCA), president de l'Associació de les Organitzacions Nacionals d'empreses Pesqueres de la UE (Europêche), president de la Coalició Internacional d'Associacions Pesqueres (ICFA), assessor de Pesca del Programa Marí de la Unitat de Sostenibilitat Internacional del Príncep de Gal·les, membre del Consell d'Administració d'ISSF (International Seafood Sustainability Foundation), membre del Panell de "Stakeholders" de Bioeconomia de la UE, suplent i expert del Conseller de Pesca d'Espanya en el Comitè Econòmic i Social Europeu, membre del Consell Rector de l'Institut Español d'Oceanografia, conseller del Consell General de l'Institut Social de la Marina, membre del Clúster Marítim Español i Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de la Mar.

Tornar

 

 

 

 

Raúl García Rodríguez

 

 

 

 

Tornar

 

 

 

Dorleta García

 

Dorleta García (Msc) és llicenciada en matemàtiques i treballa com a investigadora sènior en AZTI, institut de recerca pesquer i alimentari del Pais Basc. Porta més de 15 anys treballant en modelatge i gestió de pesqueres.

El seu treball se centra en la modelització bioeconòmica de sistemes pesquers i en la anàlisi de dades estadístiques. Té una llarga experiència en avaluació d'estratègies de gestió i modelatge bioeconòmic. En aquest sentit ha liderat el desenvolupament de la llibreria FLBEIA (una llibreria del paquet estadístic R per a l'avaluació bioeconòmica d'estratègies de gestió). A més, en els últims anys ha estat centrada en l'avaluació d'estratègies de gestió en casos de dades limitades i en casos d'estudi multiestoc i multiflota.

Actualment és la coordinadora internacional de l'estoc nord del lluç europeu i del cas d'estudi de pesqueres mixtes d'aigües ibèriques en ICES. A més, està finalitzant el doctorat en l'aplicació d'anàlisi d'incertesa i anàlisi de sensibilitat global en les implementacions d'avaluació d'estratègies de gestió.

Tornar

 

 

 

Lucca Garibaldi

 

Biòleg, treballa amb el Departament de Pesca de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) des de 1990. En 2000 va ser nomenat estadístic de pesca encarregat del banc de dades FAO sobre les captures mundials.

 

Ha publicat diversos estudis relatius a les tendències i la informació incloses en el banc de dades i ha escrit set vegades el capítol sobre la producció de la pesca de captura i diversos requadres en "L'Estat Mundial de la Pesca i Aqüicultura" que la FAO publica cada dos anys.

 

Tornar

 

 

 

José María Gil Roig

 

Catedràtic d'Universitat en el Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, en l'Àrea d'Economia, Sociologia i Política Agràries, de la Universitat Politècnica de Catalunya i Director del centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentaris UPC - IRTA (CREDA).

Les seues línies de recerca se centren en l'anàlisi de la cadena alimentària, amb especial atenció a la formació i transmissió de preus al llarg de la mateixa, l'anàlisi de la demanda i el comportament del consumidor.

Les metodologies de treball més utilitzades fan referència a models economètrics i sèries temporals, en el primer cas, i a l'economia experimental, en el segon. Fruit d'una carrera professional de més de 20 anys han sorgit 150 publicacions en revistes científiques amb avaluació, tant nacionals com internacionals, de les quals 70 estan arreplegades en el Journal of Citations Report.

 

Tornar

 

 

 

Fernando González Costas

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1985).

Investigador en Funcions de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) en el Centre Costaner de Vigo des de 1999. Membre del Programa de Recerca de Pesqueres Llunyanes de l'IEO.

En el període del 1995-1999 va participar en diferents projectes de la Unió Europea per a la millora del mostreig i recopilació de dades pesqueres usades en les avaluacions d'estocs pesquers de l'àrea de l'International Council for the Exploration of the Siga (HISSES).

Des de l'any 2000 la seua activitat ha estat centrada en l'avaluació i gestió de pesqueres demersals de l'Atlàntic Nord. Entre l'any 2000 i el 2006 va participar en diferents grups de treball d'avaluació de l'ICES.

Des de 2001 és membre del Consell Científic de Northwest Atlantic Fisheries Organization (NAFO) i responsable dins d'aquesta organització de l'avaluació dels granaders. Ha participat en diferents grups de treball de NAFO relacionats amb la implementació de l'Enfocament Precautorio i el desenvolupament de l'Avaluació d'Estratègies de Gestió i Planes de Recuperació.

Ha impartit diferents cursos i seminaris sobre avaluació de recursos pesquers en diferents Centres de Recerca i Universitats.

Tornar

 

 

 

Elena Guijarro

 

Doctora en Biologia Marina per la Universitat d'Alacant (2007), MSc en Biologia per la Universitat d'Islàndia (2000), Llicenciada en Biologia per la Universitat d'Alacant (1994).

Investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia a Vigo, on treballa en pesqueres d'aigües profundes des de 2010. Prèviament va treballar en l'Institut de Recerca Marina de Reykjavík des de 1995 fins a 2007, col·laborant en projectes relacionats amb diverses pesqueres però especialment en l'impacte de la pesca d'arrossegament en espècies no objectiu.

Ha publicat articles en diverses revistes d'àmbit internacional i participat en nombroses campanyes, tant de prospecció pesquera com a multidisciplinàries.

 

Tornar"

 

 

 

Jordi Guillén

 

Llicenciat en Economia i en Administració i direcció d'empreses, Màster en Economia i Gestió de la Pesca i un Doctorat en Economia.

Va començar treballant en la Universitat de Barcelona (Espanya) en projectes d'investigaicó sobre modelització bio-econòmica i gestió de la pesca entre 1999 i 2007. Va tenir dues posicions de postdoctorat, primer en la Unitat d'Assumptes Marítims del Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea (Ispra, Itàlia), i després en la unitat d'economia pesquera en l'IFREMER (Brest, França). Posteriorment, va tornar a Barcelona (Espanya) com a investigador visitant en l'Institut de Ciències del Mar i consultor, on va fer treballs de consultoria per a la FAO, OCDE, DG MARE, CofrePeche, etc.

Des de fa un parell d'anys ha tornat al Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea (Ispra, Itàlia), on treballa en l'anàlisi de la rendibilitat econòmica de la flota pesquera, l'aqüicultura i el sector processador en la UE, la Blue Economy, gestió de la flota pesquera, anàlisi de subsidis i costos de gestió, relació entre inversions i capacitat de pesca, flota artesanal, etc.

Ha publicat més de 25 articles en revistes científiques, principalment en els àmbits de gestió de la pesca, modelització bio-econòmica, anàlisi de mercat, i l'eficiència energètica en el sector pesquer. Ha publicat més de 40 STECF - JRC Scientific and Technical Reports, i diversos informes per a FAO. També ha realitzat presentacions en diferents conferències internacionals.

Tornar

 

 

 

 

Pilar Hernández

 

 

 

 

 

Tornar

 

 

 

 

Miguel Ángel Herrera

 

Joined OPAGAC (Organization of Associated Producers of Large Estudiantina Freezers) in March 2015, as Deputy Manager.

Degree on Biology (Zoology) at the Complutense University of Madrid (Spain), in 1989. Before joining OPAGAC Miguel worked for the Indian Ocean Estudiantina Commission as Head of Statistics, for over 15 years.

During that estafe Miguel was in charge of IOTC Databases, IOTC capacity building activities, preparation of reports and datasets for the assessments of IOTC estocs, and other joint-estudiantina-RFMO related activities.

Between 1994 and 1999 he was in charge of the Spanish Fisheries Office in Abidjan (Côte d'Ivoire) and then Victoria (Seychelles) where he monitored the activities of Spanish purse seiners based in those countries. Between 1989 and 1994 Miguel worked for the Spanish Institute of Oceanography, participating in various research activities, in land and onboard research and fishing vessels.

Tornar

 

 

 

Miguel Jover Cerdà

 

Doctor Enginyer Agrònom en 1994.

Catedràtic d'Universitat. Perfil d'Aqüicultura i Pesca Continental. Universitat Politècnica de València.

Director del Màster Interuniversitari d'Aqüicultura des del 2006.

Director del Curs en línia d'Aqüicultura des del 2010.

Fundador i director del Grup d'Investigació en Recursos Aqüícoles de la UPV (www.upv.es/entidades/icta), actualment Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat.

Primer president electe de la Societat Espanyola d'Aqüicultura (2003-2005).

Investigador responsable en 24 Projectes d'investigació finançats amb fons públics i en 15 Convenis amb administracions i empreses del sector aqüícola.

Autor de més de 50 treballs d'investigació sobre aqüicultura publicats en prestigioses revistes internacionals indexades (Aquaculture, Aquaculture Engineer, Aquaculture Research, etc), de 35 treballs en revistes no indexades (Aquatic, Butlletí Insituto Espanyol Oceanografia, etc), 110 comunicacions en congressos nacionals i 40 en congressos internacionals. Cites totals 1245, índex i10 = 37. índex H = 21.

Director de cinc tesis doctorals llegides i aprovades.

Tornar

 

 

 

Fred Kingston

 

Fred Kingston joined the NAFO Secretariat on 1 January 2014 as the Executive Secretary. He is NAFO Secretariat's chief administrative officer, with the authority over managing employees and employee-related issues of the Secretariat, as well as performing such other duties and functions as the General Council of NAFO may prescriu.

These other duties include supervising and coordinating NAFO Secretariat activities, providing all necessary support for meetings and implementing, as required, decisions of the General Council, Fisheries Commission and Scientific Council.

Fred is a Canadian who has worked for the European Commission for over 25 years at the EU Delegation in Ottawa Canada. His responsibilities at the Delegation included trade, agriculture, food safety and fisheries. He has also been involved with NAFO for many years, participating as a delegate from the EU. In recent years he has focussed on the financial and administrative side of NAFO, including serving as Chair of STACFAD for 10 years (1998 to 2007), as well as interim Chair of STACFAD in 2012. Fred is a lawyer, qualified to practice law in Canada. He also has a graduate degree in international and comparative law (LL.M.) from the Vrije Universiteit Brussel in Brussels, Belgium and a graduate diploma in European law from the College of Europe in Bruges, Belgium.

 

Tornar

 

 

 

Priscila Fabiana Macedo Lopes

 

I am a biologist, with a master's degree and a PhD in Ecology, although I am mainly interested in the intersection between humans and nature, and that is why I defineix myself as a Human Ecologist. My main focus has been on the dynamics and management of small-scale fisheries. I have been studying coastal and Amazonian small-scale/artisanal fisheries in Brazil, trying to understand the strategies and behaviors of fishers that could lead to the (senar)sustainable exploitation of the fishery resources. I also have an interest in linking social and ecological resilience and the mechanisms that drive compliance and the functioning of effective co-management arrangements for fisheries. For all of that, I make use of ecological, anthropological and economic tools. I am an enthusiastic supporter of using local ecological knowledge to fill in scientific knowledge gaps and to inform management. My papers, books and book chapters ca be found here (for a summarized CV version) and here (for a full CV version).

 

 

Tornar

 

 

 

José Manuel Martín de la Sierra Hernández

 

Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat d'Alacant, 2001 i Master en Avaluació d'Impacte Ambiental per l'Institut de Recerques Ecològiques (INIEC), 2004.

Actualment és Inspector de Pesca Marítima de l'Estat estant adscrit a la Dependència de l'Àrea d'Agricultura i Pesca-Subdelegació del Govern a Alacant per al control i inspecció de la flota Pesquera nacional, comunitària i de tercers països en el Mar Mediterrani. També és Inspector ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Estudiantina).

Té 12 anys d'experiència en activitats de control i inspecció pesquera en ports i llotges, inspeccions aèries a bord d'helicòpters i avions de la Secretària General de Pesca i a bord de mitjans d'inspecció navals amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i l'Armada, en missions de lluita contra la pesca il·legal i protecció dels caladors. Ha impartit diferents cursos relacionats amb la inspecció pesquera.

Tornar

 

 

 

Fabio Massa

 

Is a Sènior Aquaculture Officer at the General Fisheries Commission for Mediterranean (GFCM) of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). He has expert in marine aquaculture and fishery lagoon management, having habite than 35 years of an extensive experience on scientific cooperation, in project management. He coordinated and contributed national and international projects in Mediterranean and Central America in capture fisheries and aquaculture. For FAO he served as Coordinator of the FAO Aquaculture Training of the Regional Project MEDRAP. He served as Project Coordinator of the FAO Regional Project AdriaMed and MedSudMed for several years in which he had the overall responsibility for the planning, implementation and technical operations including the supervision and technical support of research and cooperation activities several region in Mediterranean. He also taught and acted as trainer in numerous training courses and seminars on aquaculture and fisheries. He has authored and co-authored of many scientific works on capture fisheries and aquaculture published in international magazines.

Tornar

 

 

 

Enric Massutí

 

Enric Massutí Sureda és Professor dInvestigació de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) en el Centre Oceanogràfic de Balears. Ha coordinat projectes i activitats de recerca, dirigits a l'avaluació i el modelatge d'ecosistemes i recursos demersals, la caracterització d'hàbitats bentònics i el desenvolupament de mesures tècniques de gestió de pesqueres, principalment d'arrossegament de fons. És coautor d'articles i llibres, i editor de revistes científiques internacionals. Ha participat en grups de treball de la Comissió General de Pesca del Mediterrani, la Comissió Europea (Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de la Pesca), la Comissió Internacional per a l'Exploració del Mar Mediterrani (CIESM) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Ha codirigit 5 tesis doctorals i impartit cursos i seminaris sobre biologia pesquera, avaluació i gestió de recursos vius marins, organitzats per l'IEO, la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universitat de Barcelona i el Centre Internacional d'Alts Estudis Agronòmics Mediterranis (CIHEAM), entre altres institucions. Ha sigut professor associat de la UIB i director general de Pesca del Govern de les Illes Balears.

 

Tornar

 

 

 

F. Javier Maynou

 

Investigador Científic de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) a Barcelona. Va rebre el doctorat en Ciències del Mar en 1995 per la Universitat Politècnica de Catalunya. Treballa en models de poblacions marines explotades, amb especial interès en modelització bioeconómica. Participa en projectes de recerca europeus o nacionals. En l'actualitat coordina el projecte H2020 "MINOUW". Participa en assessories tècniques en temes d'avaluació de recursos pesquers en el marc del Comitè Científic,Tècnic i Econòmic de Pesca de la Comissió Europea (STECF). Ha col·laborat en més d'un centenar de publicacions científiques.

 

Tornar

 

 

 

Carlos Montero Castany

Responsable de pesqueres de MSC per a Espanya i Portugal. Biòleg marí de formación, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, així com en gestió ambiental.

Responsable de projectes internacionals com a consultor independent per a administracions pesqueres, agències de cooperació internacional i ONGs.

Amb experiència en programes de cooperació pesquera, acuícola i científica amb països d'Àfrica i Amèrica, principalment, Mauritània, Senegal, Guinea Bissau, el Marroc, Haití i Perú.

Experiència en elaboració i avaluació de projectes i programes de desenvolupament.

 

Tornar

 

 

 

Beatriz Morales Nin

 

Professora d'Investigació del CSIC i directora de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC/UIB).

Experta en biologia de peixos i pesca costanera, amb mes de 150 articles científics i capítols de llibres publicats.

Ha sigut gestora del Pla Nacional de Ciències i Tecnologies Marines del Ministeri i Coordinadora de l'Acció Estratègica contra Abocaments Marins Accidentals.

Ha participat i coordinat múltiples projectes finançats en els àmbits nacional i europeu.

 

Tornar

 

 

 

Alicia Mosteiro

 

Ms. Alicia Mosteiro is an FAO Fishery Officer currently serving as Coordinator Global Record Programme.

Ms. Mosteiro holds 3 university degrees from Spain (BSc. Marine Sciences), France (MSc. Marine Biology) and UK (MSc. Fisheries Management).

She joined the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations in 2010 where she currently focuses her work in the international fight against IUU fishing, particularly through the Global Record of Fishing Vessels, Refrigerated Transport Vessels and Supply Vessels (www.fao.org/global-record), serving also as Technical Secretary of the Global Record Informal Open-Ended Technical and Advisory Working Group.

Prior to working with FAO, Ms. Mosteiro developed her career in six different countries for over tingues years moving from scientific to managerial tasks working with Universities, National Research Centers and Ministries, always in the fisheries sector. She was chief acoustician in national and international acoustic surveys having carried out 15 monthly surveys at siga with France, Scotland, Italy, Malta, Spain and Peru. She has also experience in data collection having worked as coordinator of the EU National Fisheries Data Collection Programme for Malta when the country joined the European Union. With the Spanish Ministry for Fisheries, she prepared annual reports on the follow up of the Management Pla for the Mediterranean Siga.

She has also authored articles, scientific papers, national reports and regional/global project publications.

She is a sailing boat skipper and diver from Vigo, Spain, which is one of the biggest fishing ports in Europe. She ca be contacted at Alicia.mosteiro@fao.org

 

Tornar

 

 

 

Emilio Notti

 

Italian National Research Council (Italy)

Mechanical engineer - fishery technologist.

Involved in energy saving in fisheries, fishing gear technology and fuel saving. Expert in energy performance evaluation and energy audit of commercial fishing vessels, measurements of the engineering performance of the fishing gears at siga, fishing gear design.

Scientific responsible of several National and European research project in the field of fishing vessel technology and engineering and fishing gear design and environmental impact reduction.

Technical consultant of the National Authority for the evaluation of the funding for modernization of fishing vessels within the EFP and EMFF programs.

Member of the editorial board of the Open Journal of Marine Science, and the Journal of Ocean Technology. Chair-invited member of the international HISSES/FAO working group on fishing technology and fish behaviour (FTFB).

Tornar

 

 

 

Rafik Nouaili

 

Responsable de la gestió de pesqueres en el Ministeri d'Agricultura, Recursos Hidràulics i Pesca (MARHP) de Tunísia. Biòleg marí de formació, expert en sostenibilitat i desenvolupament pesquer, així com en gestió ambiental i qualitat i seguretat dels productes de la pesca.

Ha treballat en la coordinació de projectes internacionals de suport al desenvolupament del sector de la pesca i la integració regional principalment a Líbia, el Marroc i Tunísia.

Es va graduar de la seua segona M.sc. a Espanya (Universitat d'Alacant -CIHEAM) en Gestió Pesquera Sostenible en 2013. Domina el francès, l'àrab, el castellà i l'anglès..

 

Tornar

 

 

 

Daniel Pauly

 

Dr. Daniel Pauly was born 1946 in Paris, France. He grew up in the French-speaking part of Switzerland, but completed high school and university studies in the Federal Republic of Germany, where he earned a %u2018Diplom' (= MSc) in 1974 and a Doctorate in Fisheries Biology in 1979 at the University of Kiel. Daniel Pauly is French, but, since 2014, also holds Canadian citizenship.

In 1979, he joined the International Center for Living Aquatic Resources Management (ICLARM), Manila, Philippines, as a Postdoctoral Fellow, gradually assuming increasing responsibilities as Associate Scientist, Sènior Scientist and Program/Division Director. The latter positions involved management of and fundraising for what had traditionally been one of ICLARM's largest and most scientifically visible sets of activities.

Following a study leave to earn his %u2018Habilitation', at Kiel University (1985), Dr. Pauly directed the doctoral theses of a number of students at Kiel's Institut für Meereskunde (Marine Science Institute), where, as %u2018Privatdozent,' he also taught several courses in fish population dynamics. In 1994, he joined the Fisheries Centre, University of British Columbia (UBC), in Vancouver, Canada, as a tenured Professor, while remaining ICLARM's Principal Science Advisor until 1997 and the Science Advisor of its FishBase project until 2000. He served as Director of the Fisheries Centre from November 2003 to October 2008.

Since 1999, Dr. Pauly has served as Principal Investigator of the Siga Around Us Project, based at the Fisheries Centre, UBC. The project, which is devoted to studying the impact of fisheries on the world's marine ecosystems, is supported mainly by funds he secured from the Pew Charitable Trusts, Philadelphia, USA, and since 2014, from the Paul G. Allen Family Foundation. Pauly's scientific output, dedicated mainly to the management of fisheries and to ecosystem modeling, comprises authored and edited books, scientific papers and reports (a total of well over 700 items), as well as the concepts, methods and programari he (co-) developed that llaure in use throughout the world. This includes the Ecopath modeling approach and programari (see www.ecopath.org), FishBase, the online encyclopaedia of fishes (see www.fishbase.org) and, increasingly, the quantitative results of the Siga Around Us Project (see www.seaaroundus.org), notably %u2018reconstructed' catch estafe sèries for the marine fisheries of the entire world.

Daniel Pauly has been was awarded with the most important prizes in fisheries science and ecology and he is the recipient of seven honorary doctorates: from the Aristotle University of Thessanoniki, (2005), the Université de Montréal (2007), the Katholieke Universiteit Leuven, and Wageningen Universiteit, (2008), the Universidade de l'Algarve, (2010), the University of Alacant (2013) and that of Cadiz (2014).

 

Tornar

 

 

 

Victor Restrepo

 

In addition to his work as vice president, science, Dr. Restrepo currently serves as chair of the ISSF Scientific Advisory Committee and as a member of the ISSF Board of Directors. Previously, he worked with the International Commission for the Conservation of Atlantic Estudiantines (ICCAT).

Dr. Restrepo has also served as the chief of the NOAA/NMFS Sustainable Fisheries Division in the southeast US, where he acted as head scientist of the USA Delegation to ICCAT. He has also spent estafe as a population dynamics expert at ICCAT, as an associate professor at the University of Miami and as an IPA research specialist at the National Marine Fisheries Service's Office of Science and Technology in Silver Spring, Maryland. He has also attended numerous scientific meetings of ICCAT, HISSES, NAFO, FAO and US, and chaired ICCAT working groups on Precautionary Approach and Estoc Assessment Methods. In addition, he has also served as the chairman of GFCM-ICCAT working group on Mediterranean Large Pelagic Fishes.

Dr. Restrepo holds a PhD in population dynamics from the University of Miami, as well as a BSc in marine science and biology from the University of Miami.

 

Tornar

 

 

 

Gonzalo Rodríguez Rodríguez

 

Professor Contractat Doctor del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la i coordinador del grup de Recerca en Economia Pesquera i Recursos Naturals. Les seues principals línies de recerca se centren en els impactes econòmics i socials de la pesca i la seua contribució al desenvolupament, els mercats de la pesca i l'aqüicultura, la pesca IUU i els descartes, havent publicat en les principals revistes de l'àrea.

 

 

 

 

Tornar

 

 

 

Francisco Saborido Rei

 

Des de 1989 forma part de l'Institut de Recerques Marines de Vigo.

Entre el 2000 i el 2012 ha sigut el responsable del grup de recerca d'Ecologia Pesquera i des de 2008 és el coordinador de la línia de recerca del CSIC Enfoque di ecosistemes aplicat a la gestió dels recursos marins.

Ha participat en 48 projectes de recerca, dels quals ha dirigit 33, 26 d'ells internacionals.

Ha sigut el coordinador d'una xarxa d'Excel·lència Europea de pesqueres en la qual van participar 180 investigadors de 20 països.

La seua producció científica abasta 120 publicacions i 75 ponències, així com l'adreça de 7 tesis doctorals.

Presta assessorament a diversos organismes internacionals, com HISSES o NAFO, havent presidit diversos comitès d'HISSES, i en anys recents amb especial èmfasi a països en desenvolupament.

Dirigeix les seues recerques cap a l'estudi de l'ecologia pesquera d'espècies explotades com a bacallà, fletán negre, gallineta i lluç però també en espècies costaneres i tropicals. Ha prestat especial èmfasi a l'estudi de l'ecologia reproductiva i a la seua influència en la dinàmica de les poblacions, en l'avaluació i en la gestió pesquera.

Tornar

 

 

 

Miquel Simón i Giménez


Enginyer Agrònom, Cap de la Secció de Pesca Marítima de la Direcció territorial d'Alacant de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural des de l'any 2001.

Experiència professional en pesca marítima, ordenació del sector pesquer, marisqueo i aqüicultura, i en l'aplicació de la política pesquera comuna en el Mediterrani.


 

 

 

Tornar

 

 

 

María Soto Ruiz

 

Llicenciada en Matemàtiques i doctora en Economia amb una tesi sobre modelatge bioeconómico de les pesqueres de rabil.

Actualment és investigadora de l'Institut Español d'Oceanografia en els serveis centrals de Madrid i responsable de la recerca en túnidos tropicals.

Ha dirigit nombrosos projectes entre els quals destaquen els relatius a estandardització d'esforç de pesca en pesqueres de túnidos tropicals.

 

 

Tornar

 

 

 

Vahdet Ünal

 

Completed his bachelors degree in Agricultural Economics, studied on fisheries economics and management during the master and doctoral degree in Ege University, Faculty of Fisheries (EUFF) in Turkey.

 

He also got second M.sc. from Spain (University of Barcelona-CIHEAM) on Fisheries Management and Economics in 2006. He is co-founder of Mediterranean Conservation Society, member of European Association of Fisheries Economists (EAFE).

He published habite than 50 articles in national and international fisheries journals and proceedings. He has coordinated in the Sub-committee of Economic and Social Science (SCESS) of General Fisheries Commission of the Mediterranean (GFCM), FAO between years 2009-2013.

He presently works on marine capture fisheries economics and management as an Associate Professor at the EUFF. He knows Turkish (native), English and Spanish.

 

Tornar

 

 

 

Julio Valeiras

 

Llicenciat en Biologia. Tècnic Superior Especialista d'Organismes Públics de Recerca en el Centre Oceanogràfic de Vigo de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO).

Des de 1998 va treballar en cinc centres oceanogràfics (la Corunya, Màlaga, Gijón, Santander i Vigo), participant en projectes nacionals i internacionals sobre els recursos marins en els oceans Atlàntic, Indique, Pacífic i Mar Mediterrani. Actualment dirigeix projectes de recerca en l'IEO que es desenvolupen en el camp de la biologia i ecologia pesquera i especialment en l'estudi dels descartes pesquers, la captura accidental i l'impacte de la pesca en els estocs i l'ecosistema.

Ha realitzat estades en centres de recerca a Gal·les i Irlanda. Ha realitzat embarques com a observador científic a bord de vaixells comercials en campanyes de descartes, selectivitat, marcat i accions pilot de pesca experimental, i ha participat en 26 campanyes científiques d'avaluació pesquera en bucs oceanogràfics.

Ha participat en grups de recerca de diverses Organitzacions Regionals de Pesca (HISSES, GFCM, WCPFC i ICCAT).

Tornar

 

 

 

Stefania Vannuccini

 

Stefania Vannuccini, an economist with a specialization in statistics, has a considerable experience in the analysis of fishery statistics, with several publications, articles and presentations produced. She has been working in FAO since 1993, first as a market analyst in FAO GLOBEFISH and from 2000 as Fishery Statistician (Commodities) in the FAO Fisheries and Aquaculture Statistics and Information Service. She is responsible for statistics and analysis of utilization, production, trade and consumption of fish and fishery products. In addition, she is at present involved in the preparation of fish outlook models being developed by FAO together with OECD as well as with World Bank and IFPRI.

Tornar a "Col·laboradors externs"

 

 

Xavier Vázquez Álvarez

 

Llicenciat en Biologia (1979) i Medicina i Cirurgia (1982) per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Representant espanyol en el Grup de Pesqueres de l'Àrtic (CIEM) en 1986 i 1987. Des de 1989 treballa en la Comissió Europea, exercint funcions de responsabilitat creixent com a expert en inspecció i control de pesqueres així com en gestió de pesqueres comunitàries i internacionals. Membre actiu del Consell d'Administració de l'Agència Europea de Control de Pesca (EFCA) de 2009 a 2015. Entre 2010 i 2016 va ser Cap d'Unitat adjunt de la Unitat de Conservació i control dels recursos marins del Mediterrani, de la Direcció general de Pesca i Assumptes Marítims de la Comissió Europea. Actualment (des de gener de 2017) treballa com a Expert científic sènior en el Departament d'Internacional, en la unitat responsable del seguiment de les Organitzacions regionals de pesca, en particular ICCAT.

 

Tornar

 

 

 

Miguel Vázquez Archdale

 

Dr. Miguel Vazquez Archdale was born in Worcester, UK and educated Spain and England. He obtained a BSc. in Environmental Technology/Aquaculture from Florida Institute of Technology in 1984. After graduation he worked as an ornamental fish farmer, and built a farm in Costa Rica. In 1989 he moveu to Japan as a "Monbusho" scholar, and completed his MSc in Fisheries Science at the Fisheries Faculty, Kagoshima University, following which he joined the R&D department of Higashimaru Co. Ltd., an aquaculture feed manufacturer based in Kagoshima. In 1989 he became a Lecturer in the Fishing Technology Department and was awarded his PhD in Fisheries Sciences by the United Graduate School of Agricultural Sciences, Kagoshima University in 2007. Currently, he is a Tenured Professor in the Department of Fisheries Resource Sciences. He teaches undergraduate, graduate and PhD students, and conducts research on traditional passive fishing gear, crustacean chemoreception/bait development, and application of trapping gear for the eradication of invasive alien species. He is an instructor of the "Fisheries Management for Responsible Fisheries" programs sponsored by the "Japan International Cooperation Agency" (JICA) and the "Overseas Fishery Foundation of Japan" (OFCF), which llaure conducted in his faculty for international fisheries trainees.

 

Tornar

 

 

Professorat de la Universitat d'Alacant

 

Just T. Bayle Sempere Pablo Sánchez Jerez
J. Antonio de la Ossa José Luis Sánchez Lizaso
Aitor S. Forcada Almarcha Carlos Valle Pérez
José Antonio Martínez Díaz José Jacobo Zubcoff Vallejo
Alfonso A. Ramos Esplá  

 

Tornar